NYHET - BOSTADSPOLITIK

Ökad trygghet och hållbarhet – Trädgårdsstaden lyfts i ny strategi

Regeringen har lanserat en ny strategi för levande och trygga städer, där en ny inriktning för stadsutvecklingspolitiken presenteras. Trädgårdsstaden spelar en central roll i denna strategi, något som välkomnas av TMF:s bostadspolitiska expert Gustaf Edgren: "Mycket positivt att få ett så här tydligt gehör".

21 februari 2025
Gustaf Edgren
Foto: Juliana Fälldin

Genom bostadsminister Andreas Carlson (KD) lyfter regeringen vikten av trygghet och trivsel i städer - och lyfter också trädgårdsstaden särskilt i en debattartikel i Dagens Industri.

- Det är oerhört glädjande att trädgårdsstaden spelar en så central roll i regeringens vision av en tryggare och mer levande stadsplanering. TMF har länge lyft frågan att det är bättre att bygga så som folk faktiskt vill bo - med en tydlig balans mellan flerbostadshus och småhus. En riktig trädgårdsstad möjliggör för fler att bli sin egen byggherre och äga sitt eget boende, något som också stärker den sociala hållbarheten, säger Gustaf Edgren.

Strategin betonar vikten av att utveckla stadsdelar som främjar både social och ekologisk hållbarhet. Ett skifte från den tidigare dominerande täta stadsstrukturen.

- Väver man in bostadsnära grönområden, såsom trädgårdsstäder gör, så ökar den biologiska mångfalden kraftigt jämfört med kompakt stadsbebyggelse vilket länge dominerat nyproduktionen. Vi har jobbat hårt på att ändra det synsättet och det är mycket positivt att få ett så här tydligt gehör.

TMF har under lång tid drivit frågan om fler småhus och en mer diversifierad stadsplanering. För att ytterligare uppmuntra innovativa lösningar lanserade TMF i september 2024 idétävlingen "Den hållbara trädgårdsstaden", öppen för arkitektstudenter från hela landet. Syftet med tävlingen är att lyfta trädgårdsstäder och dess fördelar hos framtidens arkitektkår.

Läs regeringens strategin här.