TMF i möte med bostadsministern: "Oerhört angeläget för alla våra branscher"
I veckan träffade TMF:s vd bostadsminister Andreas Carlson för att lyfta fram kort- och långsiktiga reformer för att få igång bostadsbyggandet. "Byggs det inga hus monteras heller inga dörrar, fönster eller golv med mera. Det är oerhört angeläget för samtliga av våra branscher att byggande och renoveringar kommer igång", säger Erik Haara, vd på TMF som beskriver mötet som lovande.
TMF träffar regelbundet statsrådet Andreas Carlson (KD) och hans tjänstemän - mötet i januari är ett uppföljande sådant efter en rad utspel från TMF, bland annat en debattartikel som TMF: s styrelse skrev i november i Dagens Industri.
Vd Erik Haara lyfte under mötet fram en rad både kort- och långsiktiga förslag för att få fart på bostadsbyggandet. Bland reformförslagen finns bland annat en höjning av bolånetaket och lindring av amorteringskravet, utöver detta även förslag om att
förlänga den tillfälliga höjningen av ROT-avdraget i 12 månader samt återställa taket för avdrag till 50 procent av arbetskostnaden. TMF lyfte även behov av att utreda bostadsbyggandets känslighet för konjunktursvängningar samt ta fram en plan för industriellt träbyggande.
-Den byggkris som inleddes våren 2022 var ett resultat av hastigt stigande räntor, ökade kostnader och ett osäkert omvärldsläge och den situationen är vi fortfarande mitt uppe i, även om det finns positiva signaler. Men det är viktigt att komma ihåg att redan före krisen var bostadsbyggandet eftersatt sedan flera decennier tillbaka, säger Erik Haara.
Precis som problemen på arbetsmarknaden, där det finns arbetslösa samtidigt som det finns lediga jobb, finns det bostadsbrist på grund av att man prioriterat fel bostäder - för fel målgrupper och på fel platser. Det senaste decenniets obalanserade byggande med fokus på kvantitet - många små lägenheter i höghus - har skapat omfattande problem och många kommuner brottas med att barnfamiljer flyttar för att hitta sitt drömboende - ofta en villa eller ett radhus. Detta trots att återkommande undersökningar bland annat från TMF visar att 7 av 10 vill bo i ett egnahem.
Samtidigt sätter byggkrisen fingret på att man behöver se över hur återkommande konjunktursvängar påverkar bostadsfrågan på sikt.
-Sverige behöver större strukturella reformer som rustar samhällsbyggnadssektorn inför nästa stora konjunkturnedgång. Samtidigt behöver vi ju bygga i kapp 15 år av eftersatt bostadsbyggande där kommunerna har prioriterat lägenheter framför egnahem och småhus. Ska vi lyckas med det behöver samhällsbyggnadssektorn stabilitet och långsiktighet, för det är först då som sektorn kan bidra till att skapa många och olika arbetstillfällen för människor, oavsett bakgrund och erfarenhet. Det är också den diskussionen vi har haft med statsrådet idag, säger Erik Haara.
Övriga åtgärder som TMF lyft för att öka byggtakten och stärka hushållens möjlighet att efterfråga bostäder är:
- Minska regelbördan: Korta kommunernas, lantmäteriets- och länsstyrelsernas handläggningstider.
- Höj bolånetaket från 85 till 90 procent så att fler får råd med kontantinsatsen.
- Ta bort det skärpta amorteringskravet.
- Slopa stämpelskatten som tas ut vid husköp.
- Minska pantsättningsavgiften.
- Sänk reavinstskatten för att öka rörligheten.