NYHET - STATISTIK, TRÄHUS & BOSTADSPOLITIK

Trähusbarometern: Höjd småhusprognos 2025

TMF:s prognos för 2024 är fortsatt 4 500 påbörjade småhus men samtidigt sätts prognosen för nästa år till 5 300. Det innebär en ökning med 800 småhus - nästan 18 procent jämfört med 2024. Sammantaget är byggandet på en nästan halverad nivå jämfört med före byggkrisen, men prognosen kan tolkas som tecken på en viss vändning samt att botten av krisen nås under 2024.

18 september 2024
Trähusbarometern 2 2024 - orderingång antal småhus av trä
Foto: TMF

Redan i våras skruvades prognosen upp, från 4 000 till 4 500 påbörjade småhus. Prognosen står sig när TMF nu presenterar årets andra Trähusbarometer. Branschen präglas fortsatt av de senaste årens ekonomiska motgångar med säkerhetspolitisk instabilitet och högt ränteläge som några av de främsta förklaringarna till att byggandet ligger på låga nivåer. Sedan i våras har Riksbanken sänkt styrräntan vid två tillfällen och fortsatta sänkningar är att vänta under resten av året. Positiva indikationer leder till att prognosen för nästa år lägger sig på en högre nivå, 5 300 påbörjade småhus.

TMF:s prognos för levererade lägenheter i flerbostadshus med stomme av trä är 1 807 lägenheter under perioden juli 2024 till och med juni 2025, samtliga  ordinära flerbostadshus. Siffran baseras på statistik från TMF och är således endast representativ för flerbostadshusbranschen.

- Trendbrottet verkar hålla i sig. Klart är att nivån på påbörjade småhus fortsatt är extremt lågt, och det kommer ta ett tag innan vi åter ser att det byggs ordentligt och på nivåer som kan anses rimliga, säger TMF:s bostadspolitiske expert Gustaf Edgren.

TMF:s prognos för påbörjade småhus, villor, par- och radhus baseras på statistik från SCB, sammanvägda omvärldsfaktorer och den allmänna orderingången i branschen.

Läs hela Trähusbarometerntmf.se/trahusbarometern.
Nästa Trähusbarometer publiceras i mars 2025.