NYHET

Underskott av kvalificerade industriarbetare – ”Den sämsta matchningen på hela arbetsmarknaden”

Industrin är i stort behov av kvalificerade industriarbetare, och för den som utbildar sig inom området finns goda jobbmöjligheter. Trots detta är utbildningsplatserna för få och klasserna sällan fulla, enligt en ny granskning av Industrirådet. Tidningen Dagens Arbete har intervjuat Henrik Smedmark, ansvarig för kompetensfrågor på Trä- och Möbelföretagen (TMF), som bland annat lyfter behovet av kortare arbetsmarknadsutbildningar.

8 augusti 2024
Henrik Smedmarkl
Foto: Juliana Fälldin/Stina Stjernkvist

Företagen behöver omkring 18 000 processoperatörer de kommande åren, medan utbildningssystemet bara kan förse 1 500 platser. Detta skapar den sämsta matchningen mellan behov och utbud på arbetsmarknaden, säger Henrik Smedmark, kompetensförsörjningsexpert på TMF. 

Industriföretagen söker främst personer med industriteknisk utbildning från gymnasie- eller komvuxnivå, men är villiga att anställa ”alla som överhuvudtaget har puls” på grund av den stora bristen på kvalificerad yrkeskompetens. Kortare arbetsmarknadsutbildningar och validering av utländska utbildningar är därför avgörande, enligt Henrik. 

Läs hela artiklen i Dagens Arbete
Läs Industrirådets undersökning