NYHET - EXPORT

USA:s nya tilläggstullar – så påverkas trä- och möbelindustrin

USA har aviserat tilläggstullar mot omvärlden. För EU-länder höjs tullarna upp till 20 procent. Situationen utvecklas snabbt och många frågor är ännu obesvarade – TMF följer utvecklingen noga, samlar in information och uppdaterar våra medlemmar löpande. Bland annat deltar TMF i branschmöte med statsministern, anordnar webbinarium med experter och kommer att skicka ut enkät till företagen. "Det är viktigt att hålla sig uppdaterad", säger Simon Imner, TMF:s näringspolitiska expert.

4 april 2025
Foto: Pixabay

USA är Sveriges tredje största exportmarknad, efter Tyskland och Norge, och står för drygt 9 procent av den totala exporthandeln. TMF deltar i Svensk Näringslivs samverkansgrupp för handelsfrågor och följer löpande frågan om de nyinsatta tullarna och hur de påverkar svensk industri.

– Handelspolitiken är just nu ett mycket rörligt mål. För svenska företag är det viktigare än någonsin att ha koll på vad som händer på andra sidan Atlanten för att kunna fatta rätt beslut, säger Simon Imner, näringspolitisk expert på TMF.

Sveriges handelsmyndighet Kommerskollegium är en bra källa för senaste nytt och på TMF kommer vi även att uppdatera information löpande.

Vilka effekterna tullarna kommer att få är svåra att förutse, men helt klart är att konsekvenserna för såväl världsekonomin, som för Sverige som ett litet och exportberoende land, kan bli allvarliga.

– Tullar och handelshinder leder generellt till att alla länder blir fattigare och slutna marknader är aldrig en bra idé. Men viktigt att EU gör vad man kan för att förhandla och hitta lösningar framöver. Nu vill vi att EU parallellt snabbar på arbetet med att sluta nya frihandelsavtal med frihandelsvänliga länder, och driver en politik som skapar konkurrenskraft och inte mer byråkrati, säger Erik Haara, vd TMF. 

Tullhöjningarna genomförs i två steg:

  • Från 5 april: En generell tilläggstull på 10 procent införs på bred front.
  • Från 9 april: Tullen höjs till 20 procent för varor från EU-länder.

Det finns undantag för vissa produktkategorier, däribland flera trävaror. Men exakt vilka varor som undantas är i dagsläget inte tydligt.

Den 1 mars inledde den amerikanska regeringen en utredning av importen av trävaror och träråvara. Syftet med utredningen är att bedöma om importen av träprodukter, inklusive timmer, virke och derivatprodukter (tex möbler, bygginredning) påverkar den nationella säkerheten. Även här följer TMF utvecklingen noga.

Vad innebär detta för branschen?

Vi vet att många av våra medlemsföretag påverkas – men hur och i vilken omfattning varierar. TMF arbetar därför aktivt för att samla in erfarenheter.

Erik Haara, vd på Trä- och Möbelföretagen (TMF).
Nu vill vi att EU parallellt snabbar på arbetet med att sluta nya frihandelsavtal med frihandelsvänliga länder.

Nästa steg

  • Möte med statsministern nästa vecka: TMF deltar tillsammans med flera branscher i industrin i ett möte med statsministern, finansministern och utrikeshandelsministern.
  • Enkät till medlemmar: Inom kort skickar vi ut en enkät där ni får möjlighet att beskriva hur tullarna påverkar er verksamhet. Håll utkik i inkorgen.
  • Informationswebbinarium 23 april: Den 23 april klockan 09.00 arrangerar TMF ett webbinarium med Svenskt Näringslivs handelsexpert Henrik Isakson om hur tullarna påverkar. Mer information kommer inom kort.

Viktiga länkar

https://www.svensktnaringsliv.se/sakomraden/internationell-handel/

Kommerskollegium