TMF reder ut: Vad innebär nya ROT?
Regeringen höjer rotavdraget från 30 till 50 procent – vad betyder det i praktiken? TMF:s näringspolitiska expert Simon Imner svarar på tre frågor om höjningen.

Vad innebär den tillfälliga höjningen av rotavdraget?
Regeringen föreslår att subventionsgraden för rotavdraget höjs tillfälligt från 30 procent till 50 procent av arbetskostnaden. Den tillfälliga höjningen gäller för arbeten som betalas mellan den 12 maj 2025 och den 31 december 2025, och gäller alla tjänster som är berättigade till rotavdrag enligt gällande regler. Det totala taket för rotavdrag förblir oförändrat. Efter årsskiftet återgår subventionsgraden till den ordinarie nivån på 30 procent av arbetskostnaden.
Varför gör regeringen detta?
Svensk ekonomi bedöms har befunnit sig i en lågkonjunktur sedan 2023. Även om inflationen har vandrat ned sedan dess, undantaget januari-februari 2025, befinner sig många företag i ett mycket besvärligt ekonomiskt läge. Särskilt inom delar av byggnäringen har många företag pressats hårt av stigande kostnader och en kraftigt försvagad efterfrågan. Syftet med reformen är att stötta delar av byggbranschen i det rådande konjunkturläget och samtidigt ge incitament till hushåll som äger sin bostad att öka sin konsumtion, genom att tidigarelägga arbeten som planerats att genomföras inom några år.
Vad händer nu?
Regeringen hanterar rot-reformen som ett snabbspår genom en extraändringsbudget, och ett slutligt beslut lär fattas i riksdagen i mitten av maj, något som är sannolikt eftersom tidöpartierna som presenterade förslaget också har majoritet i riksdagen. Därefter förväntas lagen träda i kraft den 1 juni 2025.
Som medlemsföretag är det viktigt att ha med sig att det är tidpunkten för betalningen i relationen mellan köpare och tillhandahållare av rottjänster som spelar roll, inte när är arbetet utförs. Den nya bestämmelsen kan således tillämpas på arbete som har utförts i april 2025 och betalats efter den 12 maj 2025. Bestämmelsen om det utökade rotavdraget kan däremot inte tillämpas på arbete som har förskottsbetalats före den 12 maj 2025 men har utförts därefter. Här är det särskilt viktigt att ha med sig att Skatteverket godkänner att fakturering av materialkostnad och rotarbete kan separeras. Vi inväntar också ytterligare vägledning från Skatteverket, vilket förväntas komma under de närmsta veckorna.
För mer detaljerad information rekommenderas att läsa regeringens promemoria om den tillfälliga höjningen av subventionsgraden för ROT-avdraget. Läs också TMF:s remissvar här.