NYHET

Ny EUDR-guide hjälper medlemsföretag att navigera de nya kraven

EU:s avskogningsförordning (EUDR) innebär omfattande krav på spårbarhet och tillbörlig aktsamhet för företag inom trä- och möbelindustrin. För att underlätta implementeringen har TMF tagit fram en guide som hjälper medlemsföretag att förstå sina skyldigheter och vidta rätt åtgärder. “Regelverket är komplext och långtgående, men vi hoppas att vår guide ska ge tydlig vägledning anpassad till för vår bransch,” säger Robin Ljungar, hållbarhetschef på TMF. Ladda ned TMF:s EUDR-guide och läs intervjun med Robin.

7 april 2025
Robin Ljungar
Foto: Juliana Fälldin

Varför har TMF tagit fram en medlemsguide om EUDR?



"EU:s nya avskogningsförordning, EUDR, är ett omfattande regelverk som påverkar många av våra medlemsföretag. Förordningen ställer krav på tillbörlig aktsamhet, spårbarhet och avskogningsfrihet i hela leveranskedjan. Vår medlemsguide är framtagen för att ge företagen konkret stöd i hur de tolkar regelverket, förstår sina skyldigheter och vidtar rätt åtgärder utifrån sin roll i leveranskedjan.  Syftet är att ge branschanpassad vägledning som säkerställer efterlevnad, minskar affärsrisker och förebygger sanktioner"  

Vilka är de största utmaningarna för medlemsföretagen med den nya förordningen?



"Utmaningarna är flera. Först och främst måste företagen identifiera sin roll enligt regelverket – om de är verksamhetsutövare eller handlare, och om de klassificeras som SME eller stort företag. Detta avgör vilka skyldigheter de har enligt EUDR. Därefter måste de förstå vilka specifika krav som gäller, exempelvis i vilken grad de behöver genomföra en förklaring om tillbörlig aktsamhet (FOTA), samla in geolokaliseringsdata eller dokumentera referensnummer.
Den största praktiska utmaningen ligger ofta i att skapa fungerande rutiner för dokumentation, spårbarhet och intern kontroll – särskilt för mindre företag med begränsade resurser. Regelverket är omfattande och tekniskt komplext, vilket kräver tid, kompetens och ibland extern hjälp för att säkerställa efterlevnad.
"


Vilka konkreta åtgärder behöver företagen vidta för att följa reglerna?



"Det beror på företagets storlek och roll i leveranskedjan:

 Stora verksamhetsutövare och handlare måste alltid genomföra fullständig tillbörlig aktsamhet och registrera en FOTA innan produkterna släpps ut på marknaden eller exporteras".



  • SME-verksamhetsutövare behöver i regel inte göra en FOTA, men måste göra det om de är först att sätta ut produkten på EU-marknaden eller om ingen FOTA redan har gjorts tidigare i kedjan. 

  • SME-handlare behöver inte genomföra tillbörlig aktsamhet men måste dokumentera och spara information om leverantörer, kunder och referensnummer till tidigare FOTA.

Vad händer om företagen inte uppfyller kraven i tid?



"Sanktionerna enligt EUDR är kännbara och ska enligt lagstiftningen vara effektiva, proportionerliga och avskräckande. Även administrativa brister, som avsaknad av korrekt dokumentation, kan leda till påföljder. Skogsstyrelsen är ansvarig myndighet i Sverige och kan besluta om":

  • Böter på upp till 4 % av företagets årliga omsättning

  • Förverkande av produkter och/eller intäkter

  • Tillfällig uteslutning från offentlig upphandling i upp till 12 månader



Finns det oklarheter eller brister i EUDR som behöver förtydligas?



"Ja, det finns flera aspekter som behöver justeras. Kraven på spårbarhet och tillbörlig aktsamhet är långtgående och innebär en orimlig administrativ börda, särskilt för små och medelstora företag. Förordningen tar inte hänsyn till hur komplexa leveranskedjor inom träindustrin är, där spårbarhet till skogsavverkningsnivå ofta är omöjlig för sammansatta produkter."

"Tillsammans med andra näringslivsorganisationer driver vi därför på för att ansvaret för tillbörlig aktsamhet ska ligga på den aktör som först sätter ut en relevant produkt på EU-marknaden. Det är i detta led som man mest effektivt kan säkerställa att inga avskogningskopplade produkter når marknaden – samtidigt som den administrativa bördan minskar för våra medlemsföretag, vilket är särskilt avgörande för mindre aktörer."



Vilket stöd kan TMF ge företag som känner sig osäkra på hur de ska agera?


"Vi har tagit fram vår medlemsguide med tydliga instruktioner, rollfördelning, praktiska exempel och hänvisningar till relevant lagstiftning och vägledningar. Guiden kommer att uppdateras löpande i takt med att lagtolkning och myndighetsinformation förändras."


På TMF:s webbplats finns checklistor och länkar till viktig information som uppdateras löpande. I guiden har vi även sammanställt en lista över kvalificerade konsulter med expertis inom EUDR, som vi varmt rekommenderar att företag kontaktar vid behov. 

 

 

Låst material. Logga in för att få tillgång till materialet.
EUDR-guide (kräver medlemsinlogg)