Tibro inreder det offentliga Sverige
I Tibro finns en lång tradition av möbeltillverkning. Det ledde på 1950-talet fram till en blomstrande industri som placerat den västgötska orten på möbelkartan. Och som skapat en stark lokal kultur där företagen i branschen hjälper varandra framåt.

Text: Philip Stockenhed
Den som sätter sig för att ta en kondisbit på Bagare Brage i centrala Tibro kan njuta av lokalproducerat i flera bemärkelser. Konditoriet, med anor från 1950-talet, är nämligen som ett showroom för ett flertal möbler tillverkade på orten. De trebenta borden levererades en gång från numera nerlagda Alberts möbler AB medan stolarna tillverkats av Lundbergs möbler AB. Här samsas nytt med gammalt som trotsat tidens tand.
Trots att stora bolag som Offecct och Ulferts försvunnit lever Tibros möbelindustri vidare. På orten finns drygt 40 olika företag som i dag främst skapar möbler och inredning för offentliga miljöer.
Lundbergs Möbler grundades 1945 och är en viktig spelare på orten.
– Vi är ett möbelföretag specialiserade på bord i trä, både för hem och offentliga miljöer, säger vd Stefan Lundberg medan han visar runt i fabriken.
Här är luften fylld av doften från träspån, och på avstånd hörs ett dovt mullrande från maskiner som bearbetar materialet. Möblerna är designade utifrån ett cirkulärt tänk och är därför lätta att plocka isär och vidareutveckla – allt för att förlänga livslängden på det som tillverkas.
Stefan Lundberg är i dag ägare av företaget som hans farfar startade efter andra världskriget, men karriären inom branschen inledde han redan i början av 1990-talet. Sedan dess har mycket förändrats i Tibros möbelindustri, berättar Stefan. Ett tydligt exempel är samarbetet mellan aktörerna.
– Vi hjälps åt med information och kunskap, till skillnad från 90-talet då man mer satt på sin egen kant. I dag är vi inte alls konkurrenter, säger han.

Vi hjälps åt med information och kunskap, till skillnad från 90-talet då man mer satt på sin egen kant. I dag är vi inte alls konkurrenter.
Stefan Lundberg, vd Lundbergs Möbler
Nätverket mellan tillverkarna har exempelvis gjort det möjligt att hantera stora beställningar som hade varit svåra att lösa på egen hand. De mindre aktörerna kompletterar de större, exempelvis vid kommunala upphandlingar.
Som namnet antyder är Stolfabriken i Tibro specialist på stolar. Vd James Minard förklarar att det täta samarbetet varit viktiga av flera skäl. Mellan stolar som snart ska levereras, maskiner och arbetsstationer belyser han hur nätverket av lokala företag har hjälpt till att hantera stora beställningar och säkerställa hög kvalitet.
– Det finns en bred kompetens samlad på en och samma plats. Noas i Tibro har hotell som ett av sina stora segment, men de tillverkar inte stolar. Där har vi kunnat vara med och leverera. Men vi hjälps också åt på andra sätt. Skulle grannen få ett maskinhaveri lånar vi ut vår utrustning, säger James Minard.

Det finns en bred kompetens samlad på en och samma plats.
James Minard, vd på Stolfabriken i Tibro
Liksom branschen i stort tampas trä- och möbelföretagen i Tibro med arbetskraftsbrist. Arbetstillfällen i Skövde och stora industrier som Volvo i Torslanda lockar många potentiella arbetstagare. Men Tibro har en fördel; på orten finns två yrkesutbildningar med inriktning på möbeltillverkning. Det ökar studenternas chanser till jobb efter examen, menar Johan Almgren, näringslivschef på Tibro kommun.
– Dels bedrivs en utbildning i kommunal regi, Trätekniskt Centrum, som försörjer den lokala näringen med kompetent arbetskraft. Sedan finns också Hantverksakademin som utbildar i specialiseringar som bildhuggeri och förgyllning. Det har lockat många som valt att göra karriärbyten mitt i livet, människor mellan 30 och 40 år.
Men fler behöver lockas till industrin. Genom Interior Cluster Sweden, ett nätverk av möbel- och inredningsföretag samt kommuner, är Tibro nu med och planerar satsningar för att industrin ska bli mer attraktiv.
– Vi vill väcka intresse för branschen hos unga i tidig ålder. Exempelvis genom samarbeten med influencers, säger Johan Almgren.
James Minard och Stefan Lundberg betonar utbildningarnas betydelse för Tibros framgång.
– Utbildningsfrågan diskuteras ofta med kommunen. Finns det kunskap och tradition på en ort så växer också nya företag fram. Så uppstod Tibro en gång i tiden, duktiga människor som ville göra något eget, säger Stefan Lundberg.

Finns det kunskap och tradition på en ort så växer också nya företag fram. Så uppstod Tibro en gång i tiden.
Stefan Lundberg, vd Lundbergs Möbler
Cecilia Ask Engström, chef för Bransch & näringspolitik på TMF, ser möbelföretagen i Tibro som arbetshästar för orten.
– De har funnits där länge och är pålitliga arbetsgivare som följer kollektivavtal och gynnar allt från det lokala kaféet till ortens fotbollslag. När det finns en koncentration av företag blir det en mycket större kraft och det skapar synergier som gynnar hela orten, säger hon.
Johan Almgren å sin sida lyfter Tibros möbelindustri som en viktig grund för både orten och grannkommuner som Hjo. Och han betonar vikten av att bevara traditionen för framtiden.
– Den här näringen är viktig för hela regionen. Därför är det viktigt att bevara den tradition som vi har med oss i bagaget.
Möbelföretagen i Tibro är som arbetshästar för orten.