NYHET - INSPIRATION

”Företagen bär upp vår kultur och tradition”

Trappfabriken i Rättvik är ett småföretag, men en del av något större. De är med och bär upp den hantverkstradition som är så viktig för Dalarna. Ursprunget är också till nytta för egna varumärket, men mest värdefullt med trakten är dock kompetensen.

17 februari 2025
Trappfabriken i Rättvik
Foto: OTW

En lågt stående vintersol letar sig in i lokalerna hos Trappfabriken i Rättvik. Den får träet i de olika delarna som är under tillverkning att glöda varmt. Här finns plansteg, sättsteg, vagnstycken och spjälor. Under- och överliggare. Produktionen går från ax till limpa. De färdiga komponenterna är få.

– Vi har en ganska modern CNC-maskin, men bearbetningen kräver också mycket handpåläggning. Här är det verkligen hantverkstradition som gäller, säger fabrikschefen Mark Widell.

Företaget grundades på 1970-talet och här har det byggts trätrappor till både flerfamiljshus, villor och offentlig verksamhet sedan dess. 200 till 250 trappor om året.

– Vi säljer till hela Sverige och via en leverantör i Norge, men våra starkaste marknader är framför allt Mälardalen och vår egen omnejd, säger Mark Widell.

Trappfabriken i Rättvik har bara sju anställda. Ett litet företag, men likväl en viktig kugge för orten och regionen. En del av något större.

 

– Vi är såklart tunga inom besöksnäringen här i Siljansområdet, men Dalarna är ett skogslän med lång hantverkstradition så arbete med träförädling är också centralt och viktigt, säger Helena Back, näringslivssamordnare i Rättviks kommun. 

I kommunen finns inga stora industrier, orten bygger på små- och medelstora företag och turism.

– Precis som när man placerar pengar i aktier vill man inte ha allt i samma pott. Tillverkningsindustrin är inte ett jättestort segment här i Rättvik, men de är väldigt viktiga för oss. En av anledningarna till att besöksnäringen är så stark är på grund av vår kultur och tradition – som ju de här företagen hjälper till att bära upp. Samtidigt kan vi inte heller bara ha säsongsbundna arbetstillfällen, säger hon.

Omvänt tror Helena Back också att det är bra för hantverksföretag att ligga i Dalarna.

Jag tänker att det är en region så starkt förknippad med genuina värden att man får stor nytta av det i sitt varumärke om man har en träprodukt som tillverkas här.

Det tror även Mark Widell.

Trappfabriken i Rättvik
  Det klingar bra att vi finns här i regionen och jobbar med trä

Mark Widell, fabrikschef på Trappfrabriken i Rättvik. 

I juni 2023 köptes Trappfabriken i Rättvik upp av Fiskarhedenvillankoncernen, där även småhusproducenten med samma namn ingår. Ett sätt för företagsgruppen att integrera bakåt i leveranskedjan för att bättre kunna kontrollera de produkter som levereras gällande kvalitet, ekonomi och anpassningsbarhet gentemot kunderna.

– Vi köpte det här bolaget för att vi ser potentialen i det och att det är en fin verksamhet, säger Mark Widell.

Några tankar om att flytta företaget till huvudverksamheten i Borlänge för att få närhetens synergier har det dock aldrig funnits några tankar på. I det lilla snickeriet sitter kunskapen i de gula tegelstensväggarna.

– Det viktigaste, det vi egentligen köpte var de anställdas kompetens. Den är så otroligt värdefull. Det är mycket människorna som är företaget och som vi skulle förlora om vi flyttade härifrån. Ta David till exempel som har jobbat här i 37 år, Jonas i 18 och Matte 25 år, säger han.

Starten har dock varit allt annat än lätt. Trappmarknaden går igenom tuffa tider.

– Den har gått ner 40 procent och vi klev in utan orderstock i en brutalt vikande marknad. Men vi ser det långsiktigt och de första veckorna i januari 2025 har varit bra.

Indikationen de fått från husleverantörerna är att det börjar röra på sig.

– Vi ligger såklart långt efter i den processen. Men för privatpersoner är det ändå lite kortare intervaller så förhoppningsvis kommer det i gång snabbare där.

Att ha företaget på en mindre ort kan i det läget också vara en fördel. Där man genom småstadens naturliga nätverksvägar kan ge varandra draghjälp – även med sådant som ligger utanför den egentliga verksamheten.

– Bland annat har vi fått hjälpa till med olika specialsnickerier i trakten, som skyltarna till den den lokala klätterparken och sittbänkar till den nyöppnade vinbaren i stationshuset. Och vi kan alltid ta hjälp av den tekniska verkstaden några gator bort när vi får problem med våra äldre maskiner, säger han.

På sikt hoppas de kunna engagera sig i återväxten av kompetens i området genom att ta in praktikanter från grannkommunen Leksands snickeriutbildning. Att kunna ge någonting tillbaka till det kringliggande samhället.

– Just nu är det mycket fokus på oss själva och att börja inifrån, men vi har alltid haft elever därifrån för att de ska få se verkligheten, säger Mark Widell.

Men det handlar också om egenintresse. För om det finns någon nackdel med att ligga i en liten ort, menar han, så är det svårigheten att hitta medarbetare med rätt kunskaper.

– Å andra sidan upplever jag att när man väl får in de där personerna är de inte lika flyktiga. Lite mer dedikerade. Det är bra för oss som arbetsgivare, samtidigt som det känns bra att vi kan ge dem som bor här möjlighet till kvalitativa jobb.