NYHET

Avtalsråd ger viktig input under #avtal2025

Den 19 december växlade TMF yrkanden och i veckan satte förhandlingarna med de fackliga motparterna i avtalsrörelsen 2025 igång. De nuvarande kollektivavtalen löper ut den 31 mars och innan dess ska nya avtal vara på plats.

22 januari 2025
Anna Freij, förhandlingschef på Trä- och Möbelföretagen (TMF).
Foto: Juliana Fälldin

Det är TMF: s styrelse som beslutar om avtalsfrågor både inför och under kollektivavtalsförhandlingarna. Men utöver det utser TMF inför varje avtalsrörelse ett avtalsråd med ett antal företagsrepresentanter som är med som bollplank under avtalsrörelsen.

- När vi förhandlar är det extra viktigt att vi har en tät och regelbunden dialog med företrädare för avtalsområdena  som fungerar som ett bollplank och ger oss viktiga inspel i frågor som dyker upp vid förhandlingsbordet, säger Anna Freij, förhandlingschef på TMF.

 

Vilken funktion har deltagarna i avtalsrådet för er som förhandlar?

- Avtalsrådets funktion är rådgivande och utgör en kontaktyta mellan TMF och medlemsföretagen . Det är ett engagerat avtalsråd vilket är väldigt betydelsefullt och det består av både styrelsemedlemmar och medlemsföretag från olika branscher som bidrar med sin kunskap från medlemsföretagens verksamheter.

Deltagarna i avtalsrådet träffas ett antal tillfällen under avtalsrörelsen och består av tre personer från TMF:s styrelse inklusive vd, samt ett antal företag. En av medlemmarna i årets avtalsråd  är Sara Boholm, HR-chef på Derome som är med för andra gången.

 

Du var ju med i avtalsrådet även föregående avtalsrörelse. Vad var din och andra företagsrepresentanters roll då?

- Jag skulle beskriva avtalsrådets huvudsakliga uppgift som att ge strategisk vägledning till förhandlarna, samt säkerställa att de förslag som diskuteras har relevans och är väl förankrade i vår bransch och vår vardag.
Med det menar jag att avtalsrådet i viss mån identifierar, men framförallt hjälper till att prioritera vilka frågor som ska drivas i förhandlingarna, baserat på medlemmarnas behov och aktuella arbetsmarknadsfrågor.
 

Hur ser du på nuvarande avtalsrörelse jämfört med förra gången? 

- Vid tiden för den förra avtalsrörelsen så befann sig träindustrin i becksvart mörker, medan övriga industrin tuffade på. Industrin hade under ett par år påverkats av globala händelser som pandemier och geopolitiska spänningar, vilket hade skapat osäkerhet och påverkat både produktion, leveranskedjor och ekonomi hos medlemmarna. Det gjorde det särskilt utmanande vid förhandlingsbordet. Min uppfattning är att det ljusnat något sedan dess inom träindustrin, vilket inger framtidstro. Samtidigt har övriga industrin fått det tuffare och det är osäkert när vi kommer att uppleva stabilitet igen. Så utmaningarna kvarstår i nuvarande avtalsrörelse, även om de bytt skepnad något.  

 

För er som företag, hur viktig är en avtalsrörelse?

- Avtalsrörelsen är inte bara viktig utan en kritisk process, ur flera aspekter. Dels så vill vi som företag ha uppdaterade och relevanta avtal för vår bransch, med anpassning till arbetsmarknadens utveckling. Vi vill också ha förutsägbarhet, arbetsfred och ett gott arbetsklimat, vilket kräver aktuella kollektivavtal. Samt att vi vill ha en kostnadskontroll internt och ekonomisk stabilitet på samhällsnivå. Utfallet av avtalsrörelsen påverkar alla dessa delar, vilket gör den oerhört viktig för företagens fortsatta konkurrenskraft och utveckling.

 

Att få vara med löpande och stämma av med dem som faktiskt förhandlar - hur viktigt är det för er på Derome?

- Det stärker företagets och jämnstora träindustrier röst i branschen. Det ger också en legitimitet inom företaget att kunna visa på att vi engagerar oss för att forma rättvisa och hållbara arbetsvillkor. Även om inte alla företag har en direkt representant, är det viktigt att engagera sig via branschorganisationer för att påverka besluten indirekt. Vi är otroligt stolta över att ha fått denna möjlighet.