Trendbrott för trästommar – nu ökar andelen trä i nyproduktion
Efter tre år med fallande siffror har trenden vänt när det gäller andelen nybyggda lägenheter i flerbostadshus med stomme av trä. Jämfört med 2022 (14,4 %) ökar andelen till 16,3 procent för 2023. I absoluta tal minskar dock antalet lägenheter med trästommar på grund av lågkonjunktur och sviktande orderingång. Det visar ny årlig statistik från TMF, Trä- och Möbelföretagen.
TMF:s trähus- och bostadspolitiska expert Gustaf Edgren lyfter en ökad medvetenhet kring hållbarhet och branschens långsiktiga satsning på industriell tillverkning som framgångsfaktorer.
- Det är oerhört glädjande att vi nu vänt trenden och tagit igen andelar gällande trästommar. Andelstal är också intressant eftersom den visar hur den industriella hustillverkningen av trähuskonstruktioner står sig i jämförelse med andra material och produktionsval.
För en byggindustri i lågkonjunktur och med fortsatt låg orderingång framhåller Gustaf Edgren behovet av att fortsatt främja byggandet med rätt material på rätt plats.
- Byggindustrins utmaningar är just nu stora, men har egentligen varit så under en längre tid. Dels beror det på konjunkturen, men vi ser också att regelverket även i bättre tider motverkar effektiva processer. Berg- och dalbana präglar byggandet sedan decennier. Sverige är i behov av en översyn av en betungande regelbörda, men även markfrågan är ett sorgebarn. Här krävs ett ändrat synsätt så att vi en gång för alla kan få en till en stabil bygg- och bostadsindustri.
Om statistiken
Statistiken avser nyproduktion av påbörjade flerbostadshus. Speciallägenheter som gruppboenden och studentlägenheter ingår inte. Statistiken är framtagen av SCB på uppdrag av TMF.
Läs mer på tmf.se/statistik-flerbostadshus