NYHET - INSPIRATION

Liten blev stor - så erövrade tandpetaren i trä världen

Tandstickor, mellanrumsborstar och tandborstar – allt i olika nyanser av färgglad plast. TePe:s produkter finns i mer än 100 länder men verksamheten inom munhygien vilar egentligen på en trägrund. Allt började med en nyskapande tandpetare i trä på 1960-talet – en av trä- och möbelfamiljens minsta produkter.

12 december 2024
Produktionsmiljö på TePe.
Produktionsmiljö på TePe. Foto: TePe

Tesen är att ordet tandpetare ledde till TaPe och sedan ändrades till TePe på grund av efternamns-E:et i grundaren Henning Eklund.
TePe som företag, etablerade i alla fall 1965 när just Henning Eklund, en träsnidare från Malmö, tillsammans med två professorer lanserade en trekantig tandsticka i trä.

60 år senare är Tepe en miljardindustri inom munhälsa som finns i över 80 länder.

Och – de har en kundrelation som startar väldigt tidigt i livet.

- Starka och långvariga kundrelationer byggs genom långsiktighet, hållbar innovation och samarbete, utvecklar Julia Lönnegren, hållbarhetschef på TePe. Affärsmodellen vilar på nära partnerskap med tandvårdsprofessionen. Målet är att inspirera till god munhälsa och skapa friska leenden för livet genom att erbjuda högkvalitativa produkter och dela viktig kunskap.

100 tandpetare/minut per maskin är det som i nuläget produceras på anläggningen i Malmö-stadsdelen Fosie.

Träinslaget i tandpetaren eller tandstickan är dock numera ett minne blott.

2014 ersatte plast och silikon varianten EasyPick trätandstickan och 2019 slutade tillverkning av trätandstickan helt – en av trä- och möbelfamiljens minsta och mest klassiska produkter.

- Cirka 1 000 000 EasyPick-stickor produceras per dygn, och en perfekt dag kan produktionen nå upp till 1 400 000 stickor, säger Kim Nilsson, produktionsledare för EasyPick.

EasyPicks från TePe.
Cirka 1 000 000 EasyPick-stickor produceras per dygn, och en perfekt dag kan produktionen nå upp till 1 400 000 stycken.

Kim Nilsson, produktionsledare för EasyPick

Parallellt med övergången till plastbaserade produkter, som EasyPick, arbetar TePe aktivt för att göra sina produkter mer miljömedvetna genom att integrera plast från förnybara och återvunna råvaror. Det minskar i sin tur beroendet av fossila resurser och främjar en cirkulär ekonomi.

Den tekniska aspekten av TePe har också alltid varit viktig – flera maskiner har optimerats, medan maskinerna som tillverkar kärnprodukterna har utvecklats och byggts internt för att möta specifika krav.
Maskinoperatörerna spelar också en avgörande roll i produktionen, där personalen arbetar i tvåskift och många maskiner är i drift dygnet runt, med undantag för midsommar och julafton.

- Vi äger en viktig del av vår värdekedja,  säger Julia Lönnegren. Den lokala produktionen i Sverige säkerställer både högsta produktionsstandard och en stark koppling till företagets hållbarhetsmål.

Fabriken i Malmö drivs dessutom till 100 procent av förnybar energi, däribland solenergi.

I nuläget finns det 370 anställda i Malmö, samt 100 medarbetare i övriga världen. 2023 fick koncernen den första medarbetaren i Asien.

De största marknaderna är Storbritannien och Tyskland, men TePe finns i över 80 länder globalt. Fram till nu har också TePe dubblat omsättningen vart femte år.

Men mer anmärkningsvärt är att TePe vuxit stabilt och framgångsrikt under sin drygt 60-åriga historia utan att någonsin behöva varsla personal.

Om TePe

Hållpunkter:

  • 1965 – Företaget grundades av Henning Eklund
  • 1973 – Tandborstar börjar tillverkas
  • 1993 – Mellanrumsborstar börjar tillverkas – numera sortimentets storsäljare.
  • 2014 – Easy Pick ersätter tandstickan
  • 2019 – Man slutar med tillverkning av trätandstickor/trätandpetare
  • 2022 – TePe når en omsättning på 1 miljard kronor.

Webbplats:  tepe.com