Överenskommelse om avskogningsförordningen skjuts upp ett år
Efter många turer återstår nu endast formalia innan det är fastställt att den omdiskuterade avskogningsförordningen EUDR skjuts upp ett år. Uppskjutandet är också den enda ändringen som genomförs. Tidigare tillägg som parlamentet klubbade igenom skrotades när det var dags för kommissionen, ministerrådet och parlamentet att komma överens om den slutliga uppgörelsen.
- Jag är i grunden mycket kritisk till hur denna fråga har hanterats. Det är dock bra att det hela skjuts upp men den grundläggande problematiken med avskogningsförordningen kvarstår. Framöver förväntar vi oss bättre konsekvensanalyser av EU-kommissionen. Den stora administrativa börda som läggs på näringslivet måste vara mer genomtänkt, säger TMF:s vd Erik Haara.
Den preliminära överenskommelsen måste nu godkännas av rådet och parlamentet. Därefter kan alla företag som med träråvara i sin värdekedja ställa in sig på att förordningen i stället börjar gälla den 30 december 2025.
När frågan om att skjuta upp avskogningsförordningen debatterades i parlamentet tidigare i november gjordes det även några tillägg – bland annat ett som hade lagt till en kategori för länder utan risk för avskogning. Denna punkt togs sedan bort när det var dags för kommissionen, rådet och parlamentet att komma överens. Därmed står det klart att beslutet som togs i går endast innebär en uppskjutning av förordningen.
Framöver förväntar vi oss bättre konsekvensanalyser av EU-kommissionen. Den stora administrativa börda som läggs på näringslivet måste vara mer genomtänkt.
- Uppskjutningen innebär ett andrum för våra medlemmar men det återstår många frågor kring implementeringen i Sverige – inte minst runt möjliga sanktioner. Vi fortsätter diskussionen med både regeringen och Skogsstyrelsen för att säkerställa att avskogningsförordningen blir hanterbar, säger Robin Ljungar, hållbarhetschef.
Som en del av överenskommelsen har kommissionen åtagit sig att i framtiden göra en bedömning av förenklade krav för länder som har visat på effektiva och hållbara skogsförvaltningsmetoder. Även ett ”nödstopp” inkluderades i överenskommelsen, vilket innebär att förordningen kan skjutas upp ytterligare vid behov.