”Alla vill veta hur det går för Kährs”
Golvkoncernen Kährs har en central position i sin hemstad Nybro. Både som samhällsbyggare och ortens största arbetsgivare, men även bokstavligen med fabriken mitt i stan. Och i de dagliga, lokala samtalen hamnar ofta företaget högt på agendan.
Tårtbit. Det är ett ord som återkommer vid frågan om vad golvjätten Kährs har för betydelse för orten Nybro. Liknelsen kommer av att fabriksområdet ligger likt en kil in i stadskärnan. En placering som också skvallrar om hur viktigt företaget är för det kringliggande samhället.
– När Kährs grundades 1857 låg fabriken i utkanten av byn, efterhand har staden sedan vuxit upp runtomkring oss, säger Carl-Henrik Stenermark, platschef på Kährs i Nybro.
Från början svarvades det här delar till bland annat spinnrockar, men sedan dess har det hänt en hel del. Det är inte bara Nybro som blivit större – det har även Kährs.
– Vi har vuxit med Nybro, samtidigt som vi också vuxit från orten. I dag är vi ett globalt företag som säljer golv i över 70 länder, säger han.
Vi har vuxit med Nybro, samtidigt som vi också vuxit från orten. I dag är vi ett globalt företag som säljer golv i över 70 länder.
Carl-Henrik Stenermark, platschef på Kährs i Nybro
Från början svarvades det här delar till bland annat spinnrockar, men sedan dess har det hänt en hel del. Det är inte bara Nybro som blivit större – det har även Kährs.
– Vi har vuxit med Nybro, samtidigt som vi också vuxit från orten. I dag är vi ett globalt företag som säljer golv i över 70 länder, säger han.
Den huvudsakliga produkten är lamellparkettgolvet som också uppfanns här på Kährs 1941. Numera har företaget även tillverkning på andra orter i Sverige såväl som ute i Europa. På repertoaren finns även vinylgolv – men merparten av parketten görs fortfarande i Nybro.
– De har gått upp och ner som företag givetvis, men har alltid visat att det här är deras hemstad. Jag skulle säga att Kährs är en starkt bidragande faktor till att Nybro är vad Nybro är i dag, säger kommunstyrelsens ordförande Tobias Fagergård (S).
Jag skulle säga att Kährs är en starkt bidragande faktor till att Nybro är vad Nybro är i dag.
Kommunstyrelsens ordförande Tobias Fagergård (S).
Han huserar i kommunhuset som ligger tvärs över gatan från Kährs kontor. Han är också en del av det samarbete som företaget har tillsammans med kommunen för att få i gång ortens näringslivsklimat. På Kährs initiativ träffas de tio största företagen och kommunledningen varje kvartal.
– Det är ett forum där vi samarbetar om sådant som kan utveckla regionen. Vi diskuterar läget i industrin och i kommunen för att exempelvis kunna hjälpas åt i konjunktursvackor då olika industrier inte alltid har nedgång samtidigt. Det kan handla om utbyte av kompetens, den typen av öppenhet har vi, säger Carl-Henrik Stenermark.
Nybro är en mellanstor stad i utkanten av Glasriket i Kalmar län som efter glasindustrins tillbakagång har haft sina utmaningar. Som den största arbetsgivaren på orten har Kährs ett samhällsansvar, vilket inkluderar att skapa stabila arbetstillfällen. Dels för att kunna få tag på rätt kompetens i framtiden, dels för att ”fortsatt kunna se människor på stan i ögonen”.
– Men nu har vi haft några tuffa år och för att anpassa oss till den nya marknadssituationen har vi behövt gå ner i bemanning ganska kraftigt. I de neddragningarna har vi upplevt att det har varit svårt för hela bygden, samtidigt har våra medarbetare ett väldigt gott rykte så många av dem har snabbt fått andra jobb.
Carl-Henrik Stenermark tycker ändå att folk visat förståelse för situationen och vet hur marknaden fungerar.
– Det finns stor lojalitet och kunskap om att byggindustrin är cyklisk och att vi måste anpassa oss som bolag för att vi ska kunna fortsätta vara konkurrenskraftiga, säger han.
Detsamma gäller när bolaget går bra. Det menar bolagets produktutvecklingschef Pernilla Jonsson, som är född och uppvuxen i Nybro. Hon har varit en del av företaget sedan hon började sortera slitytor på slityteavdelningen 1989 och får alltid nyfikna frågor om företaget från Nybroborna.
– Träffar du någon på stan eller har en middagsbjudning hemma vill de alltid veta hur det går för Kährs. Det är lite pulsen på hur går det för Nybro. Det blir också påtagligt genom att huspriserna går upp när vi anställt många och det går bra för oss, säger hon.
Träffar du någon på stan eller har en middagsbjudning hemma vill de alltid veta hur det går för Kährs. Det är lite pulsen på hur går det för Nybro.
Pernilla Jonsson, produktutvecklingshef - som jobbat på Kärs sedan 1989
På den tiden då industrin generellt var mer arbetskraftsintensiv hade Kährs i Nybro upp emot 1 500 personer i sin personalstyrka. I dag, när produktionen är mer effektiviserad och automatiserad, är den siffran mer blygsam och numera rymmer de kilometerlånga fabrikslokalerna cirka 450 anställda.
– Det historiska perspektivet har alltid varit att lägger Kährs ner kan vi lika gärna stänga staden. Man kan fortfarande höra det uttalas ibland, men jag tror att vi har passerat den tiden nu, säger Tobias Fagergård.
Däremot syns företagets prägel på orten fortfarande tydligt – både i det stora och det lilla enligt Tobias. Genom hantverket och som samhällsbyggare.
– Det ligger gamla hederliga Kährsgolv lite överallt i staden och det finns vackra dörrar i mahogny, som också tillverkades här. Men företaget har även bidragit till att staden kunnat bilda en egen identitet som industristad.
Förr var Kährs direktörer själva aktiva i kommunpolitiken, nu bygger dock företaget snarare samhället genom utbildning och idrott.
– Vi samarbetar med en del hantverksutbildningar. Det är jätteviktigt för återväxten att vi får in skolungdom i ett tidigt skede, säger Carl-Henrik Stenermark.
Gällande sponsring är strategin en liknande där de lägger mest pengar på ungdomsidrotten.
– Vi prioriterar att sponsra det lilla fotbollslaget än de riktigt stora. Tanken är att den framför allt ska gagna våra anställdas barn och hålla i gång bygden, mer än att vi ska synas för att sälja mer golv, säger han.
Marknadsföringen sköts på annat vis. Bland annat genom att visa upp den tradition och långa kompetens som genom åren utvecklats i fabriken i Nybro.
– Jag tycker att vi ska vara stolta över att vi här i Nybro är bäst i världen på att göra golv. Och det ska vi också förbli genom att hela tiden sträva efter att bli lite bättre i dag än vad vi var i går, säger Carl-Henrik Stenermark.