NYHET - NÄRINGSPOLITIK, EKONOMI, KONJUNKTUR & AVTAL 2025

TMF:s Bygg- och bostadslägesrapport: ”Krävs fortsatta sänkningar”

Riksbanken sänker styrräntan med 50 punkter. Det efterlängtade beslutet togs under torsdagens penningpolitiska novembermöte - nu ligger styrräntan på 2,75 procent. Ett välkommet besked - om än i senaste laget, menar TMF:s näringspolitiska expert Simon Imner.

7 november 2024
Simon Imner
Foto: Juliana Fälldin

Under sensommaren och hösten har sänkningarna följt varandra - samtidigt som experter efterfrågat dubbelsänkningar för att stärka hushållens ekonomiska läge och mota pågående lågkonjunktur.

- Det är tydligt att styrräntan behöver fortsätta sänkas för att stödja inhemsk efterfrågan. Nu är inflationsmålet uppnått, samtidigt som tillväxten är fortsatt svag och i byggbranschen fortsätter varsel och arbetslöshet stiga. Dagens dubbelsänkning är förhoppningsvis bara en i ledet - det kommer krävas fortsatta sänkningar i vinter och in på 2025. Annars riskerar hushållen att bli än mer återhållsamma, säger Simon Imner.

Oktobers preliminära inflationstakt mätt enligt KPI presenterades av SCB även den på morgonen och ligger oförändrat kvar på 1,6 procent. KPIF var 1,5 procent i oktober, att jämföra med 1,1 procent föregående månad.  

- Inflationen stiger något mer än väntat enligt preliminära siffror, men är fortfarande kvar under inflationsmålet. Vi följer utvecklingen noga men ser i i dagsläget inte att det påverkar Riksbankens sänkningstakt, säger Simon Imner.

Stämningsläget i byggsektorn är sämre än normalt. Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamheter minskade i oktober med 1,1 enheter och ligger nu på 94,2. Nedgången kan framförallt förklaras av ett försämrat orderstockflöde bland husbyggande företag. Fyra av fem husbyggande företag pekar på att det är en otillräcklig efterfrågan som hämmar ett ökat byggande. De låga byggnivåerna börjar nu sprida sig i byggledet där den senaste upplagan av TMF i siffror visade en tydlig minskning av orderingångar för bygginredningsföretag.

Bland hushållen är däremot stämningsläget över det normala - för första gången sedan december 2021. Konfidensindikatorn ökade där med 1,6 till 101,3, en ökning för den trettonde månaden i rad. Det ska dock framhävas att hushållen är fortsatt återhållsamma, planer på bostadsrenoveringar och bostadsköp steg endast marginellt jämfört med föregående mätning. Generellt ser hushållen negativt på den egna ekonomin, men börjar våga blicka uppåt med en betydligt positivare anda än det historiska genomsnittet.

- Både hushållen och bostadsproduktionen behöver draghjälp för att komma ur den pågående byggkrisen. Indikationerna att det är den otillräckliga efterfrågan som håller nere byggandet visar på behovet av stimulerande åtgärder för att öka efterfrågan. Därför är det så viktigt att efterfrågestimulerande åtgärder, likt de kommittéförslag om justeringar av bolånetak och amorteringskrav som nyligen presenterades för finansmarknadsminister Niklas Wykman, säger Simon Imner.

  September 2024 Oktober 2024 November 2024
Styrränta 3,25 3,25 2,75
Inflation, KPIF 1,1 1,5 *
Inflation, KPI 1,6 1,6 *
Konfidens Hushåll 99,7 101,3 *
Konfidens Bygg och anläggning 95,3 94,2 *

 

Simon Imner, TMF:s nye näringspolitiske expert
Simon Imner
Näringspolitisk expert
Siffrorna som rapporten baseras på

TMF:s Bostads- och bygglägesrapport baseras på siffrorna som redovisas ovan och är tänkt att vara en kommentar på det ekonomiska läget med ett särskilt branschperspektiv och bostadsbyggarfokus. Nyckeltalen som valts ut är särskilt relevanta i och med dess stora inverkan på bostadsmarknaden ur ett hushållsperspektiv såväl som ett företagsperspektiv. Konsumentprisindex, KPI, beräknas av SCB och visar hur konsumentpriserna i genomsnitt utvecklar sig för den privata inhemska konsumtionen. KPI är det index som åsyftas när man pratar om inflationen. Konsumentprisindex med fast ränta, KPIF, är ett mått på inflationen som exkluderar effekten av förändrade räntesatser. KPIF är en målvariabel Riksbanken använder när de beslutar om styrräntans nivå. Konjunkturinstitutets konfidensindikatorer sammanfattar hushållens syn på sin egen ekonomi respektive svensk ekonomi, samt situationen och förväntningarna i en viss bransch eller sektor. 

Återstående räntebesked från Riksbanken 2024:

• 19 december

I samband med detta kommer TMF med sammanställningen Bygg- och bostadslägesrapport.