Stundande branschöverenskomnelse om datamallar – nyckeln till ökad spårbarhet för byggindustrin
Martina Hallgren, TMF:s projektledare inom bygginredning, deltog under årets Byggmaterialdag, och modererade ”Effektiv datadelning – nyckeln till ökad spårbarhet i byggprocessen”. Frågan är av stor vikt för byggindustrin där standardiserade branschöverenskommelser kommer att bli en avgörande faktor för att lyckas. Och – inom kort är en branschöverenskommelse på gång.
Tillsammans med Stockholmsmässan bjöd Byggmaterialindustrierna in till det årliga eventet Byggmaterialdagen - en heldag om aktuella frågor där såväl experter, företag, myndigheter som aktörer i bygg- och fastighetssektorn deltog.
Martina Hallgren, som ingår i programgruppen för Byggmaterialdagen och även är ordförande i Byggmaterialindustriernas digitaliseringsutskott, modererade programpunkten ”Effektiv datadelning – nyckeln till ökad spårbarhet i byggprocessen” – ett angeläget ämne.
- Vi står inför en spännande tid inom samhällsbyggnadssektorn där information om produkter och material samt spårbarhet i värdekedjan blir allt viktigare. Nya EU-regelverk och förändrade marknadsbehov kräver digitalisering för effektiv rapportering, validering, delning och tillgänglighet av data över tid. Hur kan vi tillsammans hitta lösningar som uppfyller krav och skapar långsiktig affärsnytta?, utvecklar hon.
Martina Hallgren inledde föredraget på Byggmaterialdagen med en kort bakgrund om lagstiftning samt samverkan inom branschen, och modererade sedan en panel bestående av:
- Tommy Lenberg, vd på Byggherrarna
- Hanna Andersson, projektledare på Byggmaterialhandlarna, ansvarar för deras produktinformationstandard Vilma
- Karin Wadén, projektledare för Digitalisering på Svensk Betong
- Kurt Löwnertz, Senior Advisor på SWECO och ordförande BIM Alliance tekniska råd
- Mattias Lindström, teknikchef, Head of Products and Technology på Peab
Panelen diskuterades först hur spårbarheten under en byggprocess ser ut idag och vilka möjligheter och verktyg som finns för att öka den. Därefter kom man in på hur sektorn kan samverka för att få till en effektiv datadelning. Sett till saker som nya EU-krav kring datadelning och spårbarhet (t.ex Ecodesignförordningen ESPR och Byggproduktförordningen CPR), implementeringen av dem, och – inte minst – samverkan.
Inom kort är också en branschöverenskommelse kring just datalexikon och datamallar på gång där de som ska ingå är Byggherrarna, Byggföretagen, Byggmaterialindustrierna, Installatörsföretagen, Sveriges Allmännytta och Byggmaterialhandlarna – TMF deltar i samarbetet via Byggmaterialindustrierna. Syfte är en gemensam struktur och arbetssätt inom samhällsbyggnadssektorn
För att uppfylla kraven på digitala produktpass och effektiv dataöverföring har nu branschen tagit ett steg till - en överenskommelse om hantering av datalexikon och datamallar.
Martina Hallgren, TMF:s projektledare inom bygginredning
- Det här är väldigt välkommet, säger Martina Hallgren. För ett antal år sedan enades byggsektorn om att använda GTIN – Global Trade Item Number - för att spåra produkter. För att uppfylla kraven på digitala produktpass och effektiv dataöverföring har nu branschen tagit ett steg till - en överenskommelse om hantering av datalexikon och datamallar.
- Den gemensamma målbilden är bland annat att öka effektivitet, produktiviteten och kostnadsbesparingar för alla aktörer och att underlätta val av hållbara lösningar och produkter. Genom att standardisera informationen kan vi säkerställa att data är lätt att dela, förstå och använda, vilket i sin tur stärker samarbetet och effektiviteten i hela värdekedjan.
Läs mer om Byggmaterialdagen.
Spårbarhet och transparens säkerställer att varje steg från produktion till återvinning är dokumenterat och tillgängligt. Genom korrekt och tydlig information om produktens innehåll och egenskaper kan man effektivisera återvinningen, minska avfall och använda resurser smartare. Spårbarheten underlättar också att uppfylla de lagkrav och standarder som ställs, och att möta marknadens behov.
- Digitala produktpass - en enhetlig och transparent informationskälla som underlättar spårbarhet, återvinning och hållbarhetsarbete genom hela produktens livscykel. Produktpassen ska innehålla detaljerad information om materialinnehåll, miljöpåverkan, ursprung och återvinningsmöjligheter. Med produktpasset ska också följa en unik identifierare ”unique identifier” för produkten och en maskinläsbar databärare ”data carrier”, tex i form av en QR-kod.
- Datalexikon och datamallar - standardiserar informationen i de digitala produktpassen så att den blir enkel att dela, förstå, använda och spåra. Datalexikon ger en standard för vad olika termer och egenskaper betyder, medan datamallar anger hur denna data ska struktureras och presenteras. Tillsammans möjliggör de effektiv och konsekvent datadelning genom hela värdekedjan.