NYHET - ARBETSMILJÖ

Säkerhetsfrågor fortsätter att engagera

Närmare 200 personer var anmälda till Säkerhetsdagen den 20 november – ett årligt, digitalt arrangemang som genomförs av Trä- och Möbelföretagen (TMF) och Grafiska Företagen tillsammans med våra fackliga parter GS, Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna. Vi ställde tre frågor till TMF:s arbetsmiljöexpert Åsa Samuelsson om ämnet som åter lockar ett stort intresse.

20 november 2024
Åsa Samuelsson
Foto: Juliana Fälldin

Närmare 200 chefer och skyddsombud var anmälda till halvdagswebbinariet – precis som i fjol. Varför tror du att det uppenbarligen finns ett stort intresse för arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor?
- Vi tillbringar en väldigt stor del av vår tid på arbetet och att vi mår bra där, och inte skadas, engagerar. Jag tror också att allt fler börjar inse att en bra arbetsmiljö gagnar oss alla - arbetsgivare, anställda och samhället i stort.

Vilket ämne engagerade mest under dagen?
- Med tanke på hur det ser ut i världen, men också med det som händer lokalt på företagen, så tror jag att punkten hur vi ska hantera kriser i företagen engagerade mest. Som ett komplement till denna föreläsning passade både Arbetsmiljöverkets regelstruktur och Prevents alla verktyg in på ett bra sätt.

Har du några tips för hur medlemsföretagen bör arbeta med arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor?
- Oavsett om man ska arbeta med hur vi trivs på jobbet eller med de fysiska riskerna så ska vi arbeta förebyggande. Man måste tänka på vad som skulle kunna hända och vad vi gör för att minska risken när det sker.
- Många företag har redan ett sådant systematiskt arbetsmiljöarbete men för de som ligger i startgroparna; ta fram Prevents årshjul och fylla i de aktiviteter ni redan genomför som t ex. skyddsronder och kontroll av brandskyddsutrustning. Sedan är det bara att fortsätta att upprepa det nästa år och dessutom lägga till fler undersökningar och riskbedömningar. Arbetsmiljöarbetet blir aldrig klart men vi får hela tiden en bättre och bättre arbetsmiljö.

Frågor som togs upp under Säkerhetsdagen var:

  • Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur
    Anna Carin Carlsson och Fredrika Wendel gav en uppdatering om Arbetsmiljöverkets regelförnyelse. Hur kommer man kunna söka och navigera bland reglerna och vad behöver man veta/göra innan de träder i kraft den 1 januari 2025?
  • Ledarskap och medarbetarskap i förändringar och kris 
    Krispsykologen Ellinor Eriksson gick igenom hur företagen bättre kan rusta sig för påfrestningar och kriser, såväl akuta som långvariga.
  • Riskbedömningar vid förändringar – Prevents verktyg 
    Att göra riskbedömningar är en fundamental del av det systematiska arbetsmiljöarbetet och helt centralt för de checklistor Prevent har tagit fram. Johan Mellnäs och Lena Skärhult visade och tipsade om verktyg och kunskap som arbetsplatserna kan hämta hem från prevent.se.

Säkerhetsdagen genomförs i samarbete med Grafiska Företagens arbetsmiljöråd (GMR*) och Trä- och möbelbranschens arbetsmiljöråd (TMA*). GMR och TMA är partsgemensamma sammanslutningar där Grafiska Företagen/TMF, tillsammans med arbetstagarorganisationerna GS-facket, Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna, arbetar med att verka för en positiv utveckling av arbetsmiljön inom branschen samt att vara forum i arbetsmiljöfrågor.