Konjunkturrapport från industrin: Låg inflation – men avvaktande industriproduktion och konsumtion
En avvaktande tillverkningsindustri, hushåll som håller hårt i pengarna trots låg inflation, samt en tysk handelspartner som går historiskt dåligt. Industriarbetsgivarna och Teknikföretagens senaste konjunkturrapport visar flera tecken på fortsatt oroliga tider, samtidigt som skiftet i Vita huset vittnar om ökande handelshinder.
Perioden med hög inflation ser ut att ligga bakom oss för den här gången, och den förda räntepolitiken tycks ha effekt, visar den konjunkturrapport som Industriarbetsgivarna och Teknikföretagen presenterade under onsdagen. Sverige är nu under inflationsmålet på 2 procent, och gradvisa räntesänkningar är att vänta - redan på torsdagen kommer nästa räntebesked som ryktas bli en dubbelsänkning. Tipset är således att inflationen förblir låg även under 2025.
Samtidigt finns det orostecken menar chefsekonomerna. Den svaga BNP-tillväxten är fortsatt låg (+0,6 i år) och har legat på samma nivå sedan i slutet av 2021. Trots att BNP väntas öka något snabbare nästa år består lågkonjunkturen hela 2025 och in i 2026, enligt prognosen. BNP-utvecklingen i euroområdet liknar den svenska och tillväxtutsikterna framöver är till och med svagare än i Sverige. Inte minst den tyska ekonomin går svagt, i synnerhet industrin.
Men framför allt finns det två avvaktande scenarier - tillväxten angående industriproduktionen samt hushållens konsumtion.
- Konsumtionen har planat ut, och det är mycket det som har påverkat svensk ekonomi på sistone, menar Eric Spector, chefsekonom på Teknikföretagen
- Den totala konsumtionen har fallit sedan 2022 och det är inte särskilt vanligt, konstaterar han.
Andreas Wallström, Swedbanks prognoschef som var inbjuden för att ge sin syn på prognosen, utvecklade senare resonemanget gällande den låga konsumtionen:
- Det är anmärkningsvärt att hushållen lever i en uppfattning att inflationen är så pass hög som 14 procent, i stället för verklighetens 2, och därmed blir köpbeteendet påverkat.
Men även svensk industriproduktion står och stampar enligt konjunkturrapporten med en negativ produktionstillväxt i år där en försiktigt positiv tillväxt väntas först 2025.
- Den svaga efterfrågan från utlandet har gjort att exportorderingången i svensk industri är låg och de tidigare välfyllda orderböckerna på många håll betats av. Och nu har inte orderingångarna tagit fart som man hoppats på, säger Eric Spector.
Chefsekonomerna Eric Spector och Kerstin Hallsten (Industriarbetsgivarna) samt Andreas Wallström fick – inte oväntat - frågan om hur nattens val och Donald Trumps ”Republican Sweep” (seger i såväl presidentvalet som majoritet i kongress och senaten) kan komma att påverka Sveriges ekonomi och konjunkturläge.
- På kort sikt lär det inte få särskilt stora effekter, säger Eric Spector. Däremot är det handelshinder och tullar som sannolikt kommer att förändra situationen.
Trion var enig om att på längre sikt kommer valet framför allt få stor betydelse för den globala handelspolitiken.
Läs mer
Nu kan fler svenska företag förlägga sin produktion i USA - Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio