Fortsatta oklarheter efter EUDR-omröstning i parlamentet
På torsdagen antog Europaparlamentet EU-kommissionens förslag att skjuta på implementeringen av avskogningsförordningen EUDR med ett år. Efter en dramatisk omröstning stod det dessutom klart att ett flertal tillägg godkändes. ”Flera av ändringsförslagen verkar vara positiva och underlätta för våra medlemmar. Nu måste vi följa den vidare processen noga för att få klarhet i vad nästa steg blir,” säger Robin Ljungar, hållbarhetschef på TMF.
Inför torsdagens omröstning hade parlamentsgruppen EPP, Europeiska Folkpartiet där bland annat svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, föreslagit en hel del förändringar av EUDR och det rådde en del oklarheter hur lagstiftningen faktiskt skulle se ut efter genomförd omröstning. När röken väl lagt sig stod det klart att lagstiftningen skjuts upp med ett år, som kommissionen föreslagit, men också att totalt åtta tillägg fick grönt ljus. Bland annat ser det ut att införas en fjärde landkategori, ”no risk”, en kategori som omfattar länder där risken för avskogning bedöms vara minimal eller obefintlig - och sannolikt möter lindrigare krav inom ramen för förordningen.
- Förutsatt att Sverige hamnar i kategorin ”no risk” ser vi det som mycket positivt. Det skulle underlätta för svenska aktörer och minska den administrativa bördan, säger Robin Ljungar.
Själva omröstningen blev dramatisk - men till slut godkändes kommissionens förslag tillsammans med åtta tillägg med tydlig majoritet. Närmast väntar fortsatta förhandlingar inom EU:s institutioner för att komma överens om slutligt kompromissförslag. Med andra ord är den föreslagna uppskjutningen av tillämpningen av EUDR med 12 månader ännu inte genomklubbad och klar.
Även om flera av tilläggen som antagits kan vara positiva samt att såväl Ministerrådet som EU-parlamentet godkänt uppskjutningen kvarstår en del frågetacken. Enligt Robin Ljungar behöver de nya tilläggen analyseras noggrant för att förstå deras fulla konsekvenser.
- Dagens beslut har skapat en del oklarheter som måste redas ut. Vi fortsätter följa utvecklingen, och arbetar för att svenska intressen tas tillvara.