“Fel väg att gå” - TMF:s förhandlingschef kritisk till fackliga lönekrav
För högt, förvånande och bekymmersamt. Det är några av arbetsgivarsidans reaktioner på fackens löneökningskrav på 4,2 procent. En av dem som är kritisk är TMF:s förhandlingschef Anna Freij - i tidningen Dagens Arbete beskriver hon förutsättningarna för branschen inför avtalsrörelsen.
– De senaste årens byggkris har satt djupa spår i träindustrin. Vi ser fortfarande varsel och uppsägningar. Botten är förhoppningsvis nådd, men det kommer att ta väldigt lång tid för branschen att återhämta sig, säger Anna Freij till Dagens Arbete.
I sin argumentation till lönenivåerna lägger Facken inom industrin stort fokus på reallöneutvecklingen och att de senaste årens löneökningar har ätits upp av inflationen.
Men den bilden har inte Anna Freij.
– När vi går in i kommande avtalsrörelse så tecknar vi avtal framåt. Innevarande avtalsperiod innebar reallönesänkningar 2023 och men också reallöneökningar 2024. Nu när ska vi teckna nya kollektivavtal ska det ske utifrån de faktiska förutsättningar som gäller.
Nu när ska vi teckna nya kollektivavtal ska det ske utifrån de faktiska förutsättningar som gäller.
Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf betonar att iindustrin har drabbats hårt av stigande priser och höga räntor.
–Det handlar om att skapa en miljö där svensk industri långsiktigt är konkurrenskraftig. Då kan vi inte lasta i allt för tunga stenar i vår ryggsäck om man uttrycker sig så. Vi måste vara återhållsamma och ha en lönebildning som är långsiktigt hållbar, säger han till Dagens Arbete.
Utöver lönekravet på 4,2 procent kräver Facken inom industrin även en fortsatt utbyggnad av arbetstidsförkortningen. Det är inget som TMF ser positivt på.
– Arbetstidsförkortning är oerhört kostsamt och innebär utebliven produktion. Vi tycker att det är fel väg att gå inte minst med tanke på den kompetensbrist som redan finns i industrin, säger Anna Freij.