"Trädgårdsstaden löser många av dagens problem"
Engagemanget för trädgårdsstaden och att rita bostäder där människor trivs har drivit Kjell Forshed genom hela arkitektkarriären. Nu är han aktuell som jurymedlem i TMF:s idétävling - Den hållbara trädgårdsstaden.
På 60-talets arkitektutbildningar stöptes man i tänket att miljonprogrammet var nyckeln till framgångsrik bostadsplanering. För Kjell Forshed var det först som färdigbakad arkitekt som han fick upp ögonen för möjligheterna med trädgårdsstaden.
- Det var en väldigt bra och ordentlig utbildning, men den var i vissa fall lite väl målinriktad. Vi skulle formas för att genomföra det här stora miljonprogrammet, säger Kjell Forshed och förklarar vad som lockade specifikt med trädgårdsstaden.
- Mitt intresse har legat i att rita vackra och trevliga bostäder för vanligt folk. Inga specialvillor, utan jag tycker att standardproduktion har varit intressant och funnit inspiration av tidigare försök till att skapa standardvillor. Det finns fina såna områden i Enskede och Ängby och så vidare så när jag såg detta undrade jag varför man inte kunde rita fler bostadsdelar efter samma principer.
Kjell Forshed talar varmt om det samhälle som byggs upp när man planerar efter principen trädgårdsstad, och sätter grönska och småskalighet i fokus.
- Trädgårdsstaden är den gröna gatans samhälle där gatan blir ett socialt rum där folk samlas. Enskede var ett litet idealsamhälle faktiskt och alla som flyttade dit trivdes. Det var mycket villor i olika storlekar blandat med flerfamiljshus som var låga och trevliga. Alla hade trädgård, även de som bodde i lägenhet. Detta blandades med skola, kyrka och församlingshem och affärer. Genom samhället gick vackra gator som inte var spikraka, utan krokiga och trevliga att promenera runt på. Det var ett fantastiskt samhälle där jag undrade varför man inte kunde bygga med det som princip, säger Kjell Forshed.
Ofta jämförs trädgårdsstaden med byggformer som blandar höjd med mindre enhetliga lägenheter och på så sätt maximerar antalet bostäder. Men trädgårdsstaden behöver inte vara ett ineffektivt byggsätt menar Kjell Forshed.
- Trädgårdsstaden är ett ganska effektivt utnyttjande av marken om man använder sig av måttligt stora tomter och blandar boende av olika slag, lägenheter och parhus, villor och radhus så jag tror att det verkligen har framtiden för sig.
Med en lång karriär bakom sig tar han nu plats i juryn och ska vara med och utse vinnarna i TMF:s idétävling ”Den hållbara trädgårdsstaden”. Han hoppas att tävlingen ska kunna få framtidens arkitektkår att ha med trädgårdsstadens principer i sitt planerande av framtidens bostadsområden.
- Jag hoppas att det ska finnas en större acceptans av den låga, täta och gröna staden som jag tror löser så många av dagens problem. Man kommer ner i rimliga kostnader, skapar produkter som folk efterfrågar och skapar automatiskt förutsättningar för ett gott liv och trygghet. Det har verkligen framtiden för sig men det kräver sina apostlar som går i spetsen.