NYHET

Stort intresse när cybersäkerhet och AI stod i fokus på TMF:s Produktionsdag

AI och robotisering, informationssäkerhet och cyberhot från främmande makt, stod i fokus när TMF:s Produktionsdag hölls i Nässjö förra veckan. Ledande experter på området hade bjudits in för att föreläsa – och den stora uppslutningen avslöjar att ämnesvalet är högaktuellt.

14 oktober 2024
Produktionsdagen
Foto: TMF

Simon Wijk, civilingenjör inom AI och robotisering var först ut och inledde dagen med att berätta om hur gränserna mellan science fiction och verklighet suddas ut i takt med att AI-tekniken blir alltmer avancerad:



Simon Wijk
AI är en boll som är i rullning som vi inte kan stoppa längre och vi måste förstå att AI är så mycket mer än bara ChatGPT.

Han berättade att tekniken är här för att stanna och att utvecklingen går snabbt. Om företag inte lär sig och tar till sig AI kommer de bli omsprungna av de som var tidiga på bollen.

Det finns många fördelar för tillverkningsindustrin att implementera AI i produktionen, då vi pratar om en industri som har mycket bra data. Det är sådan information som AI transformerar med hög effektivitet i produktionen som genererar god produktkvalitet.

Skit in – skit ut, men om datan är bra så kommer även produkterna hålla hög standard.

Eftermiddagen fokuserade på cybersäkerhet där Hanna Linderstål, vd och grundare av Earhart Business Protection Agency, som i år blev utsedd till årets säkerhetsprofil,  inledde eftermiddagspasset.

Bristen på kunskap om cybersäkerhet och brist på ansvarstagande inom organisationer är kanske företagens största utmaningar. Genom att börja organisera sig och bilda särskilda kommittéer som arbetar strategiskt med dessa frågor skapar man bättre förutsättningar för att skapa en resilient verksamhet. Hon poängterade att IT-säkerhet är en organisatorisk fråga och inte något bara för IT-avdelningen. 

Hanna Linderstål tog även upp hur digitala fotspår kan påverka företagens förtroende:

Hanna Linderstål
Det vi gör påverkar förtroendet. Vi är dåliga på att rapportera när vi utsätts för något, och det är något vi måste bli bättre på.

Trots en mörk och genomgående bild av de cyberhot från främmande makt som Sverige står inför idag så är inte syftet att skrämma upp, men det är något vi måste börja prata om enligt Hanna Linderstål. Ökad kunskap och förståelse är viktigt för att skapa en stark motståndskraft. 

"Företagskulturen avgörande för god cybersäkerhet" - längre intervju med Hanna Linderstål 

Tomas Mannerstedt från Sentor, (en del av Accenture) tog sedan vid och gav deltagarna en resa in i en hackares tankevärld och förklarade vilka motiv som driver dem.

Han betonade att företag inte har råd att låta produktionen stå stilla på grund av ett dataintrång, det kostar oerhört mycket och blir därför benägna att betala de lösensummor som hackare ofta begär för att låsa upp tillgång till datassystem. Men då kan man räkna med att man blir utsatt av samma hackare igen. För att minimera risken för intrång bör man först se över hur man hanterar sina lösenord:

Tomas Mannerstedt
Långa lösenord, tvåfaktorsautentisering och att aldrig spara lösenord på dator är tre viktiga tips.

Han påpekade också att det är ett missförstånd när organisationer sätter upp system för byte av lösenord var tredje månad, eftersom det ofta leder till att användare skapar lösenord som påminner om varandra, vilket hackare vet om och utnyttjar.

Dagen avslutades med en inspirerande presentation av Eric Liljegren, projektledare från TMF:s medlemsföretag Nobia, som berättade om deras resa till att bygga en helautomatiserad köksfabrik som är modernast i Europa. En resa som han menar på har byggt på ett mindset om att ingenting är omöjligt. Han är tydlig med att motgångar de stött på längs med vägen lett till att de har fått tänka om för att istället göra det på ett annat sätt. 

”När andra säger att det är omöjligt, då vet vi att vi är på rätt spår.