”Ett enkelt sätt för husföretagen att minska sitt klimatavtryck”
Isolering anses av många vara den del i byggprocessen där man kan påverka mycket för att minska klimatavtrycket. Oskar Ranefjärd, nybliven doktor i konstruktionsteknik på Lunds Tekniska Högskola, har forskat i ämnet bioisolering sedan 2016. Och – nu är tanken att husindustrin ska nappa.
Tillsammans med nio trähusföretag – Boklok, Derome, Eksjöhus, Götenehus, Lindbäcks, Moelven, Obos, Trivselhus och Vida – huvudfinansiären BioInnovation samt en delfinansiering av TMF, har Oskar Ranefjärd sedan starten 2016 jobbat med doktorsavhandlingen ”Biobaserad isolering – en studie på dess isolerförmåga. Ambitionen har varit att utreda skillnaderna av att använda biobaserad isolering kontra konventionell fossilbaserad isolering, och då framför allt ur energi- och fuktsynpunkt. Detta har gjorts via modeller, labbförsök, fullskaleförsök och pilotprojekt.
I juni i år disputerade Oskar, och nu är tanken att trähusindustrin ska intressera sig för de nya rönen.
– Detta är ett enkelt steg för alla trähusföretag att minska sitt klimatavtryck, särskilt med kommande gränsvärden på klimatpåverkan, menar Oskar Ranefjärd. Jag vågar säga att byte av isoleringen är den lägst hängande frukten. Vill man även räkna in ’kolsänkan” eller det bundna kolet blir fördelarna av att använda bioisolering ännu större.
Enligt Oskar blir biobaserad isolering troligen först aktuellt för småhus eftersom det kan bli svårt att uppfylla kommande gränsvärden när det gäller klimatavtryck för alla husmodeller med husleverantörernas nuvarande byggsystem. Men flerfamiljshus lär följa efter.
- Och med de klimatfördelar trähusindustrin har gentemot konkurrenterna, är det sannolikt att klimatpåverkan per kvadratmeter kommer att bli lika självklart att ha med i sin marknadsföring som energianvändningen.
Men – har företagen börjat inse att det är ”en lågt hängande frukt”?
- Det är några medlemsföretag som har byggt provhus där de testar biobaserad isolering, vissa har hela byggsystem med biobaserad isolering som tillval medan flera tittar på att införa det. Men implementeringen medför också nya utmaningar, och nu är det viktigt att vi kollektivt lär oss hur vi hanterar dem. Företagen har hela tiden köpt att byte av isolering är den lägst hängande frukten i att minska klimatpåverkan, men bara för att företag har börjat räkna och fundera på klimatpåverkan måste vi hitta en bredare förbättringspotential. Vilket såklart är huvudsyftet, att branschen blir mer hållbar.
Oskar Ranefjärd är ärlig med att alla frågetecken inte är utredda när det gäller biobaserad isolering, vilket krävs för storskalig tillämpning. Men kunskapsläget blir hela tiden bättre och kommer att få stort fokus framöver – inte minst med kommande myndighetskrav.
- Regeringen skickade ut förslaget om gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan under sommaren 2024, det återstår att se hur de reagerar på synpunkterna, säger Oskar Ranefjärd. Förslaget innehöll införande redan sommaren 2025, vilket dock känns osannolikt nu. Men Sverige har via EU förpliktelser att minska sin klimatpåverkan, så något lär hända från myndighetshåll.
Och vad händer för din del framöver – efter avslutad doktorsavhandling?
- Jag kommer fortsätta som forskare på Lund Universitet, och titta på hållbart byggande i allmänhet och biobaserad isolering i synnerhet. I min nya roll ingår även en affiliering hos TMF (en forskares anknytning eller tillhörighet till lärosäte eller annan organisation) där tanken är att jag ska verka för att minska avståndet mellan industri och akademi, så att forskningen blir verklighetsnära och att industrin ska få ta del av forskning som görs. Jag kommer bland annat medverka i TMF-sammanhang några dagar i månaden samt blir adjungerad i TMF:s tekniska kommitté för trähus.