RAPPORT, NYHET - RAPPORT, NYHET & AVTAL 2025

Ny rapport trycker på stora investeringsbehov för Sverige

Sverige är fortfarande inne i en lågkonjunktur - och behöver satsa för att ekonomin och industrin ska kunna stå sig stark framåt. Det konstaterar Industrins ekonomiska råd i årets rapport "Finansiering av investeringar för Sveriges framtid”.

1 oktober 2024
Lena Sellgren, Göran Hjelm, Kristina Nyström och Ola Bergström i Industrins ekonomiska råd presenterar sin rapport ”Finansiering av investeringar för Sveriges framtid”.
Foto: Anna Levin

– Vi befinner oss i en svår tid med handelskrig, pandemi, galopperande inflation, krig i vår omvärld, arbetslöshet och lågkonjunktur. Det väntas en konjunkturåterhämtning, men samtidigt måste vi rusta för framtiden, sa Ola Bergström, ordförande för Industrins ekonomiska råd (IER), när han presenterade rapporten tillsammans med kollegorna i rådet.

Rapporten lyfter fram tuffa omvärldsförutsättningar som utmaningar för samhället under kommande årtionden. För att bemöta effekterna måste Sverige investera för att klara av industrins behov av energi och kompetens, konstaterar IER.

IER lyfter fyra utmaningar kring finansieringen av de stora investeringsbehoven Sverige står inför:

  • Hur kan Sverige bli mer ett attraktivt land att investera i?
  • Hur kan industrins kompetensförsörjning stärkas?
  • Hur kan investering i energi, och då framför allt i ny kärnkraft finansieras?
  • Vilka är förutsättningarna för att utöka möjligheterna att finansiera investeringarna med offentliga medel?

Rapporten presenteras i upprinnelsen till nästa års avtalsrörelse. TMF:s förhandlingschef Anna Freij kommenterar rapportens slutsatser inför kommande förhandlingar.

- Avtal 2025 måste ge företagen möjlighet och förutsättningar att hämta hem förlorad konkurrenskraft. Annars riskerar vi att tappa den konjunkturuppgång som vi alla hoppas på ska komma nästa år, säger Anna Freij. 

Läs hela rapporten här.

Se hela intervjun nedan.

Anna Freij om IER:s rapport och #Avtal25
Industrins ekonomiska råd (IER)

Industrins ekonomiska råd (IER) utses av industriavtalets parter och består av fyra fristående ekonomer. IER:s uppgift är att ta fram rapporter och utlåtanden på uppdrag av parterna.

IER består av Ola Bergström, professor på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet (ordförande), Göran Hjelm, ekonomie doktor och myndighetschef på Finanspolitiska rådet, Kristina Nyström, professor i nationalekonomi vid KTH, och Lena Sellgren, chefsekonom och analyschef på Business Sweden.