NYHET

NPF och skadligt bruk i fokus på HR-träff: "Viktigt med tydliga gränser"

Hur arbetsgivare kan anpassa arbetsplatser för medarbetare med NPF-diagnoser samt hantera skadligt bruk var några av de frågor som lyftes på HR-nätverkets personalchefsträff som arrangerades tillsammans med Grafiska Företagen och Gröna Arbetsgivare.

17 oktober 2024
HR-nätverkets personalchefsträff
Foto: TMF

Robin Öberg från Feelgood inledde dagen med att reda ut vad skadligt bruk innebär och hur man som arbetsgivare bör agera när det framkommer att medarbetare tar droger, konsumerar för mycket alkohol eller spelar om pengar.  

- Skadligt bruk är när en persons användning av alkohol, droger eller spel påverkar deras hälsa och arbetsförmåga negativt. Då blir det inte bara en personlig angelägenhet utan även en arbetsgivarfråga, säger Robin och fortsätter: 

- För arbetsgivaren handlar det om att sätta upp tydliga gränser, jobba förebyggande och skapa en arbetskultur där det är okej att söka hjälp. Arbetsplatsen ska vara en trygg plats fri från droger, där alla kan må bra och nå sin fulla potential. 

 

HR-nätverkets personalchefsträff

 

 

Annika Elmér, advokat, specialiserad på arbetsrätt inledde eftermiddagen med att prata om hur arbetsgivare kan anpassa och stötta medarbetare som har NPF-diagnoser. En fråga som ur ett arbetsrättsligt perspektiv inte är helt enkel. Ofta handlar det om medarbetare som kanske inte riktigt hänger med i det sociala samspelet vilket leder till samarbetssvårigheter.  

Under dagen fick deltagarna även ta del av arbetsrättsliga nyheter från förbundens arbetsrättsjurister samt informerades om senaste nytt inför den kommande avtalsrörelsen från förhandlingscheferna Anna Freij och Anna Vargö.