Konjunkturen ikapp bygginredningsbranschen
Det ekonomiska läget fortsätter att påverka trä- och möbelindustrin – det visar färsk halvårsstatistik från TMF, Trä- och Möbelföretagen. Den lågkonjunktur som initialt drabbade husbyggare har nu spridit sig vidare till bygginredningsbranschen och det är hög tid för regeringen att få bukt med bostadsbyggandets strukturella sårbarhet, menar branschen.
De senaste årens utmanande lågkonjunktur påverkade till en början främst husindustrin. Hussektorn kämpar fortfarande, den totala orderingången för småhus (styckebyggda och gruppbyggda) minskade med 1,5 procent för första halvåret 2024 – jämfört med motsvarande period 2023. Även antalet flerbostadshus minskade - 852 lägenheter med trästomme påbörjades under årets första halvår, en minskning med 51 procent jämfört med 2023.
– Nu behöver byggandet av nya bostäder, men även renoveringstakten, komma igång ordentligt genom satsningar och fortsatt sänkt styrränta, säger Erik Haara, vd TMF, som även vill att regeringen tar fram konjunkturutjämnande reformer efter decennier av eftersatt bostadspolitik.
– Det behövs både reformer här och nu för att få fart på bostadsbyggandet, men också politiska verktyg för att få bukt med bostadsbyggandets strukturella sårbarhet på lång sikt, betonar han.
Den samlade bilden av trä- och möbelindustrins siffror för första halvåret 2024 är att konjunkturen nu även präglar inredningsledet – särskilt kökssidan. De rapporterande företagen för köksinredningar hade en väldigt positiv utveckling fram till 2022, men det vände neråt under 2023 – något som fortsatt även 2024. Den fakturerade, ackumulerade omsättningen är nu på liknande nivåer som 2017. Den totala försäljningen av köksstommar minskade med 21,9 procent till 2,5 miljarder kronor under första halvåret 2024 jämfört med samma period 2023.
– Den kraftiga nedgången vi ser inom köksinredningsbranschen kommer inte som en överraskning med tanke på minskad efterfrågan på renoveringar och nybyggnationer. Nu ser vi nivåer i paritet med 2017, vilket understryker den påverkan som rådande konjunktur haft, säger Sandra Furtenbach, projektledare Kök & Bad på TMF.
Även branschgrupperna inom bygginredning har rejält utmanande siffror. Dörrar, fönster samt trägolv minskar med mellan 12 och 40 procent när det gäller fakturerad försäljning och omsättning. Trappor har så mycket som -43 procent minskad försäljning under första halvåret 2024 jämfört med 2023 års period.
En branschgrupp inom TMF är dock stabilare än andra – nämligen kontorsmöbler. Exporten hade en oförändrad utveckling till cirka 1,6 miljarder kronor under första halvåret 2024. Däremot minskade den totala möbelexporten med sex procent, jämfört med 2023.
Hela rapporten finns bifogad samt upplagd på TMF:s webbplats.