Full förberedelse inför Avtal 2025
En av de viktigaste aspekterna inför kommande avtalsrörelse är att TMF:s medlemmar får chanser att vara med och forma agendan. Under hösten har en medlemsenkät skickats ut, och oktober-november anordnas ett flertal avtalskonferenser. TMF:s regionchef Daniel Peterson deltog förra veckan i Skellefteå: ”Det var bra uppslutning där det bjöds på väldigt bra diskussioner.”
Det är första gången sen pandemin som TMF anordnar avtalskonferenser där företag ges möjlighet att träffas fysiskt. De senaste avtalsrörelserna har konferenserna skett digitalt. Men nu fanns det ett stort sug på att åter mötas.
- Det var fler företag som deltog digitalt, men nu när vi möts blir det mycket mer dialog och diskussion. Man kan spinna vidare på vad andra säger på ett helt annat sätt, säger Daniel Peterson.
Han är förhandlare med ansvar för två av TMF:s kollektivavtal, stoppmöbel- och träindustriavtalet, och betonar vikten av att medlemmarna får möjligheten att påverka vilka frågor som är viktigast inför kommande avtalsrörelse. I samband med avtalskonferenserna samlas viktig information upp, varpå förhandlarna sammanställer yrkanden som sedan godkänns av TMF:s styrelse innan arbetsmarknadens parter byter yrkanden strax före jul.
- Det är svårt att få till förändringar i kollektivavtal, så man får helt annan argumentation när många företag ställer sig bakom. Då kan man samla in relevanta argument och få en annan tyngd i förhandlingarna. Ju mer input vi får från medlemmarna, desto lättare blir det att driva frågor och få igenom dem, säger Daniel Peterson.
Medlemsenkäter och avtalskonferenser blir därmed en viktig kanal för medlemmar som vill vara med och påverka, särskilt i tider som dessa där många medlemsföretag går igenom tuffa tider.
- Jag upplever att vi har ett bra engagemang trots de tuffa tiderna och det märks också att det finns ett sug att ha fysiska träffar där man får möjlighet att träffa andra företag. Det finns också ett intresse att delta att vara med och påverka kollektivavtalen nu när det är lågkonjunktur.