Förberedelserna inför Avtal25 tar fart
Avtalsrörelsen 2025 börjar hetta till. På onsdagen höll först LO en pressträff för att förklara medlemsorganisationernas position inför förhandlingarna - och på eftermiddagen arrangerade Medlingsinstitutet sin traditionsenliga höstkonferens där TMF:s förhandlingschef deltog i ett panelsamtal.
- Vi går in i förhandlingarna med avsikten att ge förutsättningar för våra medlemmar att komma på fötter igen, konstaterade Anna Freij i ett samtal mellan fack och arbetsgivare inom industrin.
Panelen var överens om att lönebildningen har stått pall i det tuffa läget, men konstaterade att mycket köpkraft gått förlorad och att det varit en tuff situation för alla inblandade.
På frågan om hur man ser på kommande avtalsrörelsen gick meningarna inte helt oväntat isär. Representanterna från den fackliga sidan menade att det finns utrymme för löneökningar. Erica Sjölander från Facken inom industrin argumenterade:
- Svensk industri står starkt sett ur ett internationellt perspektiv, och de senaste åren har vi sett stärkt konkurrenskraft inom industrin.
Men den verkligheten gäller långt ifrån alla branscher påpekade TMF:s förhandlingschef.
- I de branscher jag företräder är det jättelåg produktionsvolym. De senaste två åren har jag och mina kollegor stöttat företag när de varit tvungna att säga upp 15 procent av anställda och vi har varit tvungna att teckna ett centralt krisavtal med GS-facket. Det är den verkligheten vi har, vilket blir vårat ingångsvärde i avtalsförhandlingarna, förklarade Anna Freij.
De senaste åren har varit ett stresstest för den svenska modellen men det har den också klarat. Så öppnade Irene Wennemo, generaldirektör på Medlingsinstitutet konferensen. Pandemi och inflation har satt sina spår i den svenska ekonomin, och den svenska partsmodellen har inneburit att alla varit tvungna att göra eftergifter.
Per Jansson, vice riksbankschef, som deltog och beskrev det ekonomiska läget konstaterade att inflationen nu stabiliserats kring målet. De senaste månaderna har Riksbanken sänkt styrräntan - i dagsläget ligger den på 3,25 procent, och sänkningarna kommer högst troligt fortsätta även en bit in på 2025.
Bilden delades av Hanna Ågren från Konjunkturinstitutet som förutspår en ekonomisk återhämtning under 2025 och 2026, men menar att arbetslöshetssiffran på 8,5 procent är oroväckande.
Ola Bergström, ekonomiprofessor och ordförande i Industrins ekonomiska råd kallade de senaste åren för ”extremt extraordinära”, men lyfte att parterna tagit sitt ansvar i takt med ökande priser. Han förkunnade att det nu är dags att tänka framåt, och lyfte behoven av omfattande investeringsbehov för att motverka kompetensbristen och möta framtidens energibehov. Båda dessa faktorer är avgörande för att Sverige fortsatt ska kunna locka investeringar från andra länder.