EU-kommissionen föreslår uppskjutning av avskogningsförordningen
I dag kom beskedet att implementeringen av avskogningsförordningen, EUDR, föreslås skjutas upp ett år, till den 30 december 2025. TMF har tillsammans med andra organisationer ifrågasatt den hastiga implementeringen och gläds åt beskedet. ”En seger för näringslivets gemensamma påverkansarbete”, säger Simon Imner, näringspolitisk expert.
Beskedet att EU-kommissionen nu föreslår att skjuta upp startdatumet är välkommet och är ett resultat av påtryckningar från många näringslivsorganisationer runt om i Europa – däribland TMF och dess europeiska paraplyorganisationer Efic och Ce-Bois.
- Under förutsättning att EU-parlamentet och EU-rådet går på kommissionens linje att skjuta upp EUDR så kan många av våra företag andas ut tillfälligt. Att införa EUDR redan nu vid årsskiftet skulle medföra allvarliga konsekvenser för många svenska företag som hanterar trä. Nu får vi ett välkommet andrum och kan arbeta vidare med att förbereda branschen samt fortsätta vårt påverkansarbete, säger TMF:s hållbarhetschef Robin Ljungar.
Han poängterar samtidigt att TMF står bakom syftet med avskogningsförordningen.
- Våra företag är självklart emot avskogning. De vill göra rätt för sig och delar lagstiftarens vilja att åtgärda avskogningsproblematiken. Det är också därför det är så avgörande att det blir rätt från början, konstaterar TMF:s hållbarhetschef.
Enligt EU-kommissionens nya förslag innebär det att avskogningsförordningen börjar gälla den 30:e december 2025 för TMF:s medlemsföretag. Detta skulle innebära mer tid att färdigställa nödvändigt förberedelsearbete, förtydliga regler och färdigställa de system som ska finnas till grund för inrapportering och spårning av råvarorna som gäller under EUDR.
- Dagens besked från kommissionen är mycket efterlängtat, och TMF ser fram emot att nagelfara detaljerna i det publicerade materialet. Den extrema regelbörda som förordningen innebär för företagen kvarstår fortfarande, och TMF:s arbete är därmed långt ifrån över. Men detta är ett välbehövligt andrum för de 60 000 svenska företag som berörs, säger Simon Imner.
TMF har vid upprepade tillfällen- senast tillsammans med Skogsindustrierna i Dagens Industri lyft många av de frågetecken som finns kring förordningen och uppmanat regeringen att verka för att Sverige ska driva på ett uppskjutande gentemot Kommissionen. När förslaget nu är lagt krävs det ett godkännande i parlament och i ministerråd. Ett nej till förslaget att skjuta upp förordningen skulle innebära en mycket tuff situation för svenska företag och påverkansarbetet fortsätter därför.
- Vi jobbar på bred front för att våra företag ska få andrum men grundproblemet med förordningen kvarstår. Det är mycket positivt att implementeringen skjuts upp men nu fortsätter vi arbetet med att få till en realistisk tillämpning för företagen som i grunden vill göra rätt, men i så fall måste ges rätt förutsättningar, säger Simon Imner.