NYHET - KUNSKAP & AVTAL 2025

”Det skulle vara svårt för oss att lösa de här frågorna själva”

Att ha fri tillgång till rådgivning kan vara skillnaden mellan att göra rätt eller fel i fråga om löner och arbetsvillkor. Men det finns också annat viktigt en arbetsgivar- och branschorganisation kan hjälpa medlemsföretaget med – som att främja konkurrens och bevaka branschens intressen. En svensk modell i praktiken.

16 oktober 2024
Kollage_2 1 - Den svenska modellen
Foto: TMF/OTW

Text: Frida Henke

Kollektivavtal skapar trygghet, stabilitet och långsiktighet på den svenska arbetsmarknaden. Genom den svenska modellen kan arbetsgivare och fack – utan statlig reglering – bestämma villkor och löner anpassade till den bransch de verkar i. Något som ger stor flexibilitet och anpassning till verkligheten.

– Tanken med kollektivavtalen är att skapa konkurrenskraftiga företag och en förutsägbarhet som gör att de kan utvecklas och växa vidare. I slutändan handlar det om att avtalen skapar arbetsfred, men det tänker nog inte företagen på daglig dags, menar Anna-Lena Johansson, företagsrådgivare på Trä- och Möbelföretagen, TMF.

Skapar gemensamma grundförutsättningar

Kollektivavtalen ger även branschen en gemensam bas att utgå från.

– Det är viktigt att alla bolag inom en bransch har samma grundförutsättningar kring löner, arbetstider och allmänna villkor för arbetsplatsen. Lika förutsättningar för alla gynnar en rättvis konkurrens, säger hon.

Något som Sara Boholm, HR-ansvarig på TMF-anslutna träindustriföretaget Derome, skriver under på.   

– Utan en arbetsgivarorganisation skulle det inte finnas någon samordning, vilket skulle skapa en för stor konkurrens och göra det svårt att få till en branschstandard, säger hon.

Sara Boholm, HR-ansvarig på Derome.
Utan en arbetsgivarorganisation skulle det inte finnas någon samordning, vilket skulle skapa en för stor konkurrens och göra det svårt att få till en branschstandard.  

Sara Boholm, HR-ansvarig Derome

Att få till den samordningen kräver en god kännedom om branschens villkor. TMF arbetar därför inte bara centralt utan har företagsrådgivare utplacerade över hela landet. Anna-Lena Johannson finns i Västra Götalandsregionen och hennes roll är att hjälpa de TMF-medlemmar som verkar i området.

– Vi hjälper till och stöttar företag inför lokala förhandlingar, vi ger arbetsrättslig rådgivning och deltar vid förhandlingar. Dessutom håller vi i utbildningar, tillhandahåller utbildningsmaterial och bevakar den senaste EU-lagstiftningen och rättspraxis.  

Närheten gör att Anna-Lena Johansson dels enkelt kan komma ut på plats och finnas i deras vardag, dels ha en god kännedom om företagen och de lokala förutsättningarna.

– Det är en styrka för våra medlemsföretag att vi finns nära som experter och kan hjälpa till med deras dagliga frågor. Vi som sitter ute i landet känner hela tiden vartåt det barkar, samtidigt som TMF också får in en gemensam bild via medlemsenkäter, avtalskonferenser och företag som hör av sig med förslag och medskick inför förhandlingarna, säger hon.

Anna-Lena Johansson
Vi som sitter ute i landet känner hela tiden vartåt det barkar, samtidigt som TMF också får in en gemensam bild via medlemsenkäter, avtalskonferenser och företag som hör av sig med förslag och medskick inför förhandlingarna.

Anna-Lena Johansson, företagsrådgivare på TMF

Anna-Lena Johansson målar upp en bild av att det som företagare i dag kan vara en utmaning att få ihop verkligheten med alla villkor, krav och önskningar som finns på alla plan. Att då ha en arbetsgivarorganisation som TMF i ryggen ger medlemsföretagen bättre utrymme att fokusera på själva kärnan i deras verksamhet.

– De gör ett oerhört tidskrävande och komplicerat jobb och det skulle vara svårt för oss att lösa de här frågorna själva. Vi vet också att de bevakar våra intressen i förhållande till politiken och fackföreningar och att de har koll på ändringar i arbetsrätten och nya domar, säger Sara Boholm.  

Tillgänglig tillgång på experthjälp

En uppfattning som delas av Drömtrappors vd Johan Jonsson.

– De har en större bild än jag som företagare. Vi har ett avtal att följa, men det ska också tolkas och då är det skönt att ringa och se hur de på centralnivå ser på saken. I grund och botten vill man göra rätt men det är inte alltid så lätt att veta vad det är, säger han.

För Johan Jonsson och HR-gänget på Drömtrappor är tillgänglig tillgång på experthjälp alltid uppskattad. Kanske i ännu högre grad i början av hans vd-karriär.

– Utan TMF hade jag inte kunnat manövrera mig fram på det sätt jag gjorde. De var oumbärliga. Men det är inte bara en envägsrelation, omvänt kan vi företag bidra med lösningar på praktiska utmaningar och fakta för att förbättra branschen över hela landet. Det är också en styrka med en branschorganisation, säger han.

 

Johan Jonsson, vd för Drömtrappor.
Utan TMF hade jag inte kunnat manövrera mig fram på det sätt jag gjorde. De var oumbärliga. Men det är inte bara en envägsrelation, omvänt kan vi företag bidra med lösningar på praktiska utmaningar och fakta för att förbättra branschen över hela landet. Det är också en styrka med en branschorganisation.

Johan Jonsson, vd på Drömtrappor

Lågkonjunktur med höjt ränteläge och kostnadsökningar har skapat en djup svacka för branschen. Det har också satt press på avtal och villkor.

– Efterfrågan på korttidsarbete har varit stor och är fortsatt aktuell då vi har haft en jobbig tid i branschen. TMF hjälper till att organisera det med råd och stöd så att vi arbetar likriktat i Sverige, säger Johan Jonsson.

Förra gången ett sådant avtal kom på plats var under pandemin där jobb kunde räddas genom korttidsavtal där medarbetare under en period gick ner i arbetstid och lön. 

– Då fanns incitament från staten som hjälpte till via lagstiftning. Orsaken till nuvarande kris för vår bransch uppfyller dock inte förutsättningarna för att få stöd enligt gällande lagstiftning. Men tillsammans med GS-facket har vi ändå kunnat träffa ett eget korttidsavtal utan inblandning av staten, vilket är ett bra exempel på en krislösning, säger Anna-Lena Johansson.

Nyckeln är moderna och tidsenliga avtal

Hon berättar att nyckeln framåt är att uppdatera avtalen så att de blir moderna och tidsenliga.

– Ingen av parterna vinner på att vi inte har konkurrenskraftiga villkor. Ska kollektivavtalen kunna finnas kvar över tid och stå sig gentemot en alltmer globaliserad arbetsmarknad, gäller det att båda parter hänger med i frågor gällande exempelvis arbetstider och kompetensutveckling för att kunna fylla produktionen så mycket som möjligt.

Samtidigt är kollektivavtal långsam materia som tar tid att förändra. Båda parter, fack och arbetsgivare, måste våga göra anpassningar och tillsammans se över dem, menar Anna-Lena Johansson. För TMF:s del handlar det om att se var branschen är på väg.

– Vi måste identifiera detta med hjälp med omvärldsbevakning och enkäter och att driva medlemmarnas samlade behov av förändring över tid, säger hon.

I det lite kortare perspektivet gäller det att tackla utmaningen kring reallöneökningen där inflation, kombinerad med lågkonjunktur, skapat en ganska besk cocktail.

– I de senaste avtalsrörelserna har det varit svårt, men hittills har parterna tagit ansvar och det har ändå fungerat. Förhoppningsvis hittar vi rätt även i år.