NYHET - NÄRINGSPOLITIK, EKONOMI, KONJUNKTUR & AVTAL 2025

TMF:s Bygg- och bostadslägesrapport: ”Sänkningstakten sker för långsamt”

Onsdagens sänkning med 0,25 punkter till en nivå på 3,25 procent var väntad och i linje med vad Riksbanken tidigare kommunicerat. Men den stora frågan är fortfarande om det går för långsamt. En dubbelsänkning i november borde ligga i korten, säger Simon Imner, näringspolitisk expert.

25 september 2024
Simon Imner
Foto: Juliana Fälldin

- Riksbanken gör vad den säger och säger vad den gör, och därför var en sänkning på 0,25 procentenheter väntat. Vi är dock oroade att sänkningstakten sker för långsamt och lågkonjunkturen drar ut på tiden mer än nödvändigt. Risken för varsel och uppsägningar är fortfarande överhängande. En dubbelsänkning i november borde ligga i korten, säger Simon Imner, näringspolitisk expert på TMF. 

Sett i backspegeln har inflationsbekämpningen varit förhållandevis framgångsrik. Att amerikanska centralbanken häromveckan sänkte styrräntan för första gången på fyra år och det med en dubbelsänkning - ger verkligen Riksbanken råg i ryggen att fortsätta sänka den svenska styrräntan, menar TMF:s expert. Även europeiska centralbanken, ECB, har påbörjat en räntesänkningscykel, men förväntas gå varsamt fram med kvartalsvisa sänkningar till följd av löneökningstakten som håller tjänsteinflationen uppe.  

I augusti uppgick inflationstakten, mätt enligt KPI, till 1,9 procent, vilket innebär en nedgång från föregående månad då den var 2,6 procent. Riksbankens viktigaste målvariabel, KPIF, var 1,2 procent i augusti, att jämföra med 1,7 procent i juli.  

- Inflationen är med marginal under målet. Samtidigt faller konsumtionen fortfarande, tillväxten är låg och arbetslösheten fortsatt stigande. Regeringen gjorde rätt som la krutet på att förbättra för hushållen i höstbudgeten genom skattesänkningar. Men mer behövs för att öka efterfrågan på bostadsmarknaden och få igång byggandet igen.

Det samlade stämningsläget är fortsatt dystert, med marginella månadsvisa förändringar. Hushållens förväntningar på den egna och den svenska ekonomin under de kommande tolv månaderna ligger över det normala. Samtidigt är hushållens syn på utvecklingen av den egna ekonomin och Sveriges ekonomi de senaste tolv månaderna mer negativ än normalt. Stämningsläget bland husbyggare ligger fortsatt lägre än normalt, vilket framför allt förklaras av minskad efterfrågan som begränsar byggande, med fortsatt minskningar i personalstyrkan senaste tre månaderna och även tre månader framåt som följd.  

  Juli 2024 Augusti 2024 September 2024
Styrränta 3,75 3,50 3,25
Inflation, KPIF 1,7 1,7 *
Inflation, KPI 2,6 1,9 *
Konfidens Hushåll 96,6 96,3 *
Konfidens Bygg och anläggning 97,3 98,2 *

 

Siffrorna som rapporten baseras på

TMF:s Bostads- och bygglägesrapport baseras på siffrorna som redovisas ovan och är tänkt att vara en kommentar på det ekonomiska läget med ett särskilt branschperspektiv och bostadsbyggarfokus. Nyckeltalen som valts ut är särskilt relevanta i och med dess stora inverkan på bostadsmarknaden ur ett hushållsperspektiv såväl som ett företagsperspektiv. Konsumentprisindex, KPI, beräknas av SCB och visar hur konsumentpriserna i genomsnitt utvecklar sig för den privata inhemska konsumtionen. KPI är det index som åsyftas när man pratar om inflationen. Konsumentprisindex med fast ränta, KPIF, är ett mått på inflationen som exkluderar effekten av förändrade räntesatser. KPIF är en målvariabel Riksbanken använder när de beslutar om styrräntans nivå. Konjunkturinstitutets konfidensindikatorer sammanfattar hushållens syn på sin egen ekonomi respektive svensk ekonomi, samt situationen och förväntningarna i en viss bransch eller sektor. 

Återstående räntebesked från Riksbanken 2024:

• 7 november
• 19 december

I samband med dessa kommer TMF med sammanställningen Bygg- och bostadslägesrapport.

Därför gör TMF detta

Som ett led i utvecklingen av opinionsbildningsarbetet lanserar TMF en ny sammanställning av relevanta bostadsindikatorer som publiceras i samband med Riksbankens räntebesked. Utgångspunkten är ett antal prognoser och nyckeltal som utgör underlag för en analys av läget för bostadsbyggandet här och nu. 

- Vi har redan idag ett brett utbud av både medlemsstatistik och prognoser, men givet hur bostadsmarknaden utvecklats ser vi också ett behov av att regelbundet bistå våra medlemmar, men även andra intressenter, med en regelbunden analys utifrån andra aktörers sammanställningar, säger Alexandra Hernadi, kommunikationschef.