NYHET

"Jag tror väldigt mycket på att bygga ett lag" - TMF:s nya vd om uppdraget

En vilja att främja svenskt företagande har tagit Erik Haara till Trä- och Möbelföretagen, där han från och med i dag är ny vd. Med sig in i rollen har han över tio års erfarenhet från bransch- och arbetsgivarorganisationen Glasbranschföreningen. ”Vi ägs av medlemsföretagen, det är deras behov och vilja som i grunden ska styra allt som organisationen gör”, säger Erik Haara.

23 september 2024
Erik Haara
Foto: Christian Gustavsson

Strax före sommaren stod det klart att Erik Haara ersätter David Johnsson som ny vd på TMF. Den 23 september gör han sin första dag på sitt nya jobb samma dag som Industridagen 2024 arrangeras, i år i det nybyggda trätemplet World of Volvo i Göteborg. Industridagen arrangeras av Industrirådet, där TMF ingår, och är ett initiativ från parterna som förhandlar fram industriavtalet för att utveckla svensk industri.

- Det blir spännande att lyssna in hur företag och organisationer inom industrin ser på läget. Den första tiden ser jag det som viktigast att träffa medlemsföretagen och medarbetarna på kansliet och sätta mig in i alla aktuella frågor. Det känns viktigt att få en bild av vad som bör prioriteras för att sedan kunna sätta en färdplan, säger Erik Haara.

Han kliver ombord som vd mitt i en tuff tid för Sveriges samlande trä- och möbelbransch. Den pågående byggkrisen har lett till neddragningar och i många fall även till varsel. Från EU-håll kommer flera direktiv och förordningar som på olika påverkar TMF:s medlemsföretag när de implementeras i svensk lagstiftning.

- En del handlar om att vi som organisation måste finnas tillgängliga och stötta företagen här och nu, samtidigt som vi hela tiden måste arbeta långsiktigt för att få politiken att förstå vad som krävs så man står bättre rustade när lågkonjunkturer kommer. För den kommer att komma igen och då krävs verktyg som tar tid att få på plats, verktyg som varken fanns under 90-talskrisen eller nu. Det är en av alla frågor jag set fram emot att ta tag i, förklarar Erik Haara.

Tidigare i karriären har han arbetat som politisk sakkunnig på landsbygdsdepartementet med fokus på skogs- och landsbygdsfrågor. Därefter öppnades dörren till den svenska näringslivssfären när Glasbranschföreningen sökte förhandlare. 

Jag drevs då som nu av mitt samhällsengagemang, jag var utbildad jurist och brann för företagsfrågor. Det är en bra kombination för den sortens organisation så det blev ett bra äktenskap. Den erfarenheten tar jag nu med mig till TMF.

Efter flera år som förhandlingschef blev Erik Haara vd för Glasbranschföreningen där han stannade över elva år. 

- Jag har kunnat följa TMF från sidan under många år och vet att det är en fin organisation och jag ser fram emot att förvalta det som fungerar väldigt bra, men också att utveckla arbetet tillsammans med medlemsföretagen och gänget på kansliet. För mig är det viktigt att medlemmarna känner att de är inkluderade och delaktiga i organisationen. Jag tror väldigt mycket på att bygga ett lag, och hoppas att våra medlemmar fortsatt kommer känna att TMF tar ansvar och engagerar sig i branschens mest prioriterade frågor. 

Samtidigt som Erik Haara tillträder står fack och arbetsgivare inför en kommande avtalsrörelse. Erik Haara är ny vd för en organisation inom industrin, den sektor som sätter märket, riktmärket som övriga branscher utgår ifrån i sina avtalsförhandlingar.

- Jag tror på den svenska modellen och är övertygad om att parterna även framgent är bäst lämpade för att hantera den, det ansvaret har vi en lång tradition av att ta gemensamt. Så jag ser fram emot att lära känna nya personer, både på den fackliga sidan samt kollegor inom industrin, säger Erik Haara.

 

Följ TMF:s verksamheter i på LinkedIn, Instagram eller X (tidigare Twitter) för att få regelbunden uppdatering om det senaste från TMF.