NYHET

Acceleration i fokus under Industridagen 2024

Industridagen 2024 i Göteborg samlade ledande företrädare från näringslivet, politiken, myndigheter och fackföreningar. Dagen bjöd på tal, panelsamtal och en stor workshop om hur Sverige som industrination kan fortsätta prestera och accelererar i pågående omställning.

27 september 2024
Industridagen 2024
Statsministern, Ulf Kristersson höll Industridagens inledande tal Foto: 709 Media

Inledning och prioriteringar för industrins utveckling

Dagen inleddes av Industrirådet genom Pia Sandvik, vd för Teknikföretagen och Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.  De underströk kraften i dialog och Industridagen som en viktig pusselbit för industrins fortsatta utveckling framåt.

"Industrirådet har bjudit in till den här dagen tillsammans, för att vi alla som är här idag behöver slå våra kloka huvuden ihop. För om Sverige ska fortsätta vara en innovativ, konkurrenskraftig och robust industrination – så måste vi våga fatta beslut och prioritera. Acceleration är avgörande för att ta oss rakt in framtiden", sa Marie Nilsson.

"Därför har vi valt att fokusera den här dagen på tre helt avgörande strategiska områden: Teknikskiften, kompetensförsörjning och den nya elektrifieringen – en förutsättning för vår omställning. Industrin är både redo och beslutsamma", fortsatte Pia Sandvik.

Statsministern om vägvinnande industripolitik

Industridagens inledande tal hölls av statsminister Ulf Kristersson. Han pratade bland annat om nödvändigheten i förändring och betydelsen av tempo i politiken.

 "En bra lösning idag kan vara bättre än en perfekt lösning om fem år," konstaterade Kristersson.

Han betonade också vikten av samarbete mellan stat och industri för att skapa långsiktiga förutsättningar, särskilt inom områden som infrastruktur och tillståndsprocesser.

"Gör politiken gör sin hemläxa då har vi kommit en bra bit på vägen. Om vi dessutom kan ta ett steg till och samverka med varandra med respekt för varandras olika roller, tror jag vi kan komma ännu längre", sa Ulf Kristersson. 

Jämställdhetspriset till Xylem Water Solutions

Under dagen delade statsministern ut Industrins jämställdhetspris som gick till Xylem Water Solutions AB i Emmaboda. Företaget prisas för sitt framgångsrika arbete med att rekrytera kvinnor till produktionsenheten, där nu 44 procent av de anställda är kvinnor. Lisa Modig, platschef på Xylem, var en av flera representanter på plats från företaget för att ta emot priset.

"Vårt motto är 'just do it'. Vi jobbar proaktivt och möter medarbetare där de är så vi använder mycket av befintliga processer. Vi är jätteglada och stolta över det här priset. Det är ett fint kvitt över arbete vi gör i fungerar och levererar", berättade pristagarna.

AB Volvo och Volvo Cars om förmågan att fånga skiften och förändring

Industridagen hölls på World of Volvo. Både AB Volvos vd Martin Lundstedt och Volvo Cars vd Jim Rowan medverkande och de delade med sig av insikter om att navigera i ett föränderligt globalt industrilandskap.

Lundstedt betonade vikten av att se konkurrenskraft, hållbarhet och digitalisering som delar av samma helhet. Han drog även paralleller mellan utvecklingen av Sverige som industrination och att grundläggande företagsekonomi.

"Balansräkning för ett land är lite detsamma som för ett företag. Det ska bygga tillgångar som ger långsiktigt god avkastning. Då handlar det om stark infrastruktur, både fysisk och digital. Det hänger även ihop med energisystemet och självklart också spets- och breddkompetens", sa Martin Lundstedt.

Rowan lyfte elektrifiering som en nyckelfaktor för framtiden och betonade behovet av investeringar i grön energi och ny teknologi. Han underströk behovet att gå från ord till handling.

"Vi har rullat ut på startbanan men nu måste vi röra oss ännu snabbare framåt för att lyfta. Det behövs mer grön energi och det krävs investeringar i ny teknologi. Detta är avgörande för om Sverige ska bli en ledstjärna för Europa och världen", sa Jim Rowan. 

Skiften av energi, teknik och kompetens

Elektrifiering var i fokus under dagens andra block, där Markus Wråke, vd för Energiforsk, lyfte fram vikten av samarbete mellan kraftproducenter och energianvändare för att stärka Sveriges energiomställning.

Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova, talade om de många parallella skiften som pågår, både teknologiskt och inom affärsmodeller, och hur de skapar såväl nya vinnare som förlorare.

Magnus Wallerå, generaldirektör för Myndigheten för yrkeshögskolan, belyste utbildningens roll i dessa förändringar och poängterade att utbildningssystemet måste anpassas till de snabba skiften som sker inom industrin. Teknik och tillverkning är nu de största områdena inom yrkeshögskolan och det pågår satsningar på nytt utbud.

Industrins ekonomiska råd: Rapport om framtidens investeringar

Industrins ekonomiska råd (IER) presenterade en ny rapport om hur Sverige kan bli mer attraktivt för utländska direktinvesteringar och hur framtidens investeringar i grön teknik kan finansieras. Ola Bergström, ordförande för IER, lyfte fram att den gröna omställningen kräver stora investeringar, och betonade vikten av att hålla statsfinanserna i ordning för att säkerställa långsiktig stabilitet.

Panelsamtal om drivkrafter för acceleration

Ett centralt tema under panelsamtalen på scen under dagen var hur Sverige kan accelerera sin industriella utveckling. Karin Comstedt Webb från Heidelberg Materials och Per Alfredsson, vd för AstraZeneca Sverige, var överens om att en aktiv och offensiv politik krävs för att svensk innovation ska hävda sig internationellt.

Helén Eliasson, regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen betonade vikten av regionala samarbeten för att främja industriell tillväxt och klimatomställning.

Peter Hellberg, förbundsordförande för Unionen pekade på kompetensbrist som en av de största utmaningarna på arbetsmarknaden som kräver gemensamt arbete från alla parter. Sveriges Ingenjörers förbundsordförande Ulrika Lindstrand sköt fram vikten av tidiga insatser i skolan för att stärka kompetensförsörjningen inom tekniska yrken. 

Damberg om industrins komparativa fördelar

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg var sista talare för dagen. Han framhöll Sveriges styrkor som industrination.

"Sverige har bra förutsättningar för världsledande produktion. Vi har en tradition av innovation och vi har arbetsmarknadsparter som tar ansvar",  sa han.

Han betonade också att en välfungerande industri kräver investeringar även i andra samhällsområden som infrastruktur och bostäder, som förutsättningar för tillväxt och omställning.

Workshops och framtida insatser

Under eftermiddagen genomfördes workshops där deltagarna arbetade fram förslag på insatser och åtgärder. Dessa summerades i ett panelsamtal med bland andra Kristina Alvendal från regeringens Accelerationskontor och Daniel Liljeberg, statssekreterare hos närings- och energiministern. Behovet av att korta tillståndsprocesserna för elutbyggnad och att tydligare främja industrins gröna omställning genom myndighetsuppdrag var några av de frågor som berördes av resultaten från workshopen. 

Sammanfattningen av bidragen från workshopen kommer att användas som inspel till kommande industrisamtal, de återkommande dialogmöten genomförs mellan regeringen och Industrirådet.

Industridagen 2024 avslutades med en Industrirådets företrädare och samarbetspartners till dagen i Göteborg – Västra Götalandsregionen, AB Volvo och Volvo Cars – tackade deltagarna för medverkan.