DEBATT, NYHET - DEBATT & NYHET

"EUDR riskerar att slå undan benen på svensk trä- och skogsindustri"

Bara månader återstår innan EU:s omfattande avskogningsförordning börjar gälla. Lagen har stor inverkan på svenska företag som producerar, importerar eller handlar med trä, men även soja, gummi, oljepalm, kaffe, kakao, eller nötkreatur. Nu gör TMF och Skogsindustriernas vd:ar Erik Haara och Viveka Beckeman gemensam sak i ett upprop till regeringen som i dag publicerades i Dagens Industri.

24 september 2024
Foto: TMF

Syftet med avskogningsförordning är lovvärt, men med förordningen i sitt nuvarande skick riskerar EU att rasera innovationskraften hos svenska företag - företag som hela tiden gått i täten för den gröna omställning som vi hittills sett.

Den svenska träförädlande industrin utgörs i huvudsak av mindre företag, men som är stora arbetsgivare på små orter runt om i landet. Skogsindustrin står för betydande skatteintäkter och är viktiga för sysselsättning och välfärd, inte minst på landsbygden. 

Det enda rimliga är att ge företag mer tid på sig genom att skjuta upp implementeringsdatumet och samtidigt se över hur förordningen kan göras genomförbar i praktiken. Det är därför hög tid att den svenska regeringen tar ledartröjan för påtryckningarna att skjuta upp implementeringen, och tillsammans med andra europeiska nationer driver frågan mot EU-kommissionen.  

Den gröna given är ett ambitiöst EU-projekt som har lagt kursen för Europas klimatarbete flera årtionden framåt. Om man inte gör rätt från början riskerar man i stället att behöva lägga dessa årtionden på att reparera ett hafsverk.  

Läs hela artikeln på Dagens Industris debattsida.