NYHET, EXPERT - NYHET & EXPERT

900 miljoner kronor mer till yrkesutbildningar

Ett tillskott på 900 miljoner kronor under 2025 - det är vad regeringen satsar för att lyfta yrkesinriktad vuxenutbildning under nästa år. "En viktig signal" konstaterar TMF:s expert på kompetensfrågan Henrik Smedmark.

19 september 2024
Foto: Juliana Fälldin

Rapporter från Svenskt Näringsliv visar att 56 procent av medlemsföretagen uppger att utmaningarna med att hitta rätt kompetens är en av de största bromsklossarna vad gäller tillväxt.

- Förstärkningen av yrkesvux-utbildningar är välkomna och oerhört viktiga. Våra medlemmar inom industrin ett stort behov av utbildad personal, och vi vet att industrin i stort kommer behöva anställa uppemot 300 000 under de närmsta åren. Detta ökar möjligheterna att få till en fungerande utbildning för våra branscher, säger Henrik Smedmark, expert på kompetensfrågor.

Det omställningsstudiestöd som infördes under 2023 har kantats av administrativa utmaningar. Tidigare i september lämnade regeringen en proposition som innehåller regelförenklingar för att effektivisera och automatisera handläggningsprocessen. I budgeten beskriver regeringen sin strategi och belyser vikten av en stärkt kompetensförsörjning som ett viktigt verktyg för att Sverige bland annat ska ”möjliggöra en effektiv klimatomställning och stärka industrins konkurrenskraft”. Dessutom ska arbetsmarknadens behov i större utsträckning styra hur utbildningar inom gynasiet och komvux dimensioneras för att effektivare matcha områden med kompetensbrist.

Budgetförslaget innehåller även en satsning på en särskild STEM (Science, Technologt, Engineering, Mathmatics)-strategi tänkt att förstärka utbildningsmöjligheterna och uppmuntra fler att välja STEM-utbildningar. Regeringen går inte in på detaljer hur den strategin ska utformas, men konstaterar att Sverige behöver ”fler personer med gedigna kunskaper inom naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik” för att fortsatt klara konkurrensen gentemot andra länder.

- Det är i grunden något positivt, men vi är lite bekymrade över det akademiska ingenjörsfokus i det nuvarande upplägget. För att få bättre effekt inom våra branscher krävs ett bredare fokus, där akademiska kunskaper varvas med praktiska färdigheter som gör nytta ute i våra medlemmars tillverkningsprocesser, säger Henrik Smedmark.