NYHET - NÄRINGSPOLITIK & EKONOMI

"Viktigt med tydliga satsningar från regeringen"

Med mindre än en månad kvar till det att höstbudgeten presenteras höll finansminister Elisabeth Svantesson (m) på torsdagen en pressträff för att redogöra det ekonomiska läget och förutsättningarna inför 2025 års budget. Efter några rejält skakiga år finns det höga förväntningar inför att höstbudgeten ska innehålla rejäla satsningar - särskilt sådana som kan gynna trä- och möbelindustribranschen.

22 augusti 2024
Rabatt
Foto: Pixabay

Efter att riksbankens styrränta toppade på 4 procent har den nu sänkts vid två tillfällen. Men det har varit en avvaktande riksbank som inte varit lika generösa med sänkningarna som många hoppats. Nu när inflationen åter befinner sig på låga nivåer är det läge för regeringen att satsa. Det säger TMF:s näringspolitiska expert Simon Imner.

- Det är mycket viktigt för TMF:s medlemsföretag att regeringen presenterar tydliga satsningar för att stimulera bostadsbyggandet. Branschen har kunnat hanka sig fram på fyllda orderböcker från innan krisen slog till, men nu börjar de tömmas. Politiken måste ta situationen på allvar och kickstarta byggsatsningarna i Sverige, säger Simon Imner.

I samband med att riksbanken tidigare under sommaren avstod från att sänka styrräntan drog Simon Imner slutsatsen att det inte längre går att skylla på inflation.

- Svenskarnas husdrömmar väntar på att slå in. I två år har inflationsbekämpningen varit den främsta ursäkten för att inte genomföra nödvändiga strukturreformer på bostadsmarknaden. När kampen mot inflationen nu är vunnen förväntar vi oss därför rejäla satsningar från regeringen för att bedriva riktig bygg- och bostadspolitik, sa Simon Imner i samband med juni månads räntebesked.

Under torsdagen presenterade Elisabeth Svantesson förutsättningarna inför höstbudgeten. Bland annat lämnades besked att regeringen har som målsättning att satsa 60 miljarder i reformutrymme, fördelat på en rad områden. Det är en ökning på 20 miljarder jämfört med de senaste två budgetarna. Exakt hur regeringen väljer att fördela pengarna på olika reformer presenteras i samband med att budgeten lämnas över till riksdagen den 19 september.

TMF har tidigare gett flera exempel på reformer som kan vända den negativa trenden, men det räcker inte med småskaliga satsningar om man på allvar ska kunna förbättra byggläget. I våras träffade byggbranschens parter ansvarig minister Andreas Carlson (kd), och pratade konkreta insatser som kan stimulera byggandet, så som höjt bolånetak och rimliga amorteringskrav. Den 19:e september presenteras höstbudgeten, då står det klart på vilket allvar som politiken tar den pågående byggkrisen.