NYHET - NÄRINGSPOLITIK, EKONOMI, KONJUNKTUR & AVTAL 2025

TMF:s Bygg- och bostadslägesrapport: "Borde rivit av plåstret med en dubbelsänkning"

Inför tisdagens räntebesked var diskussionerna inte om, utan snarare med hur mycket styrräntan skulle sänkas. Imorse kom beskedet att det ”bara” blir en sänkning med 0,25 procent, till 3,50 procent. TMF:s näringspolitiske expert Simon Imner välkomnar sänkningen, men beklagar att Riksbanken inte vågade slå på stort med en dubbelsänkning.

20 augusti 2024
Simon Imner
Foto: Juliana Fälldin

- Riksbanken borde rivit av plåstret med en dubbelsänkning. Sommaren har kännetecknats av fallande räntor internationellt, lägre inflation och svagare arbetsmarknader. Samtidigt är nuläget fortsatt tufft för både hushållen och företagen och då hade en generösare sänkning varit på sin plats, säger Simon Imner.

Lågkonjunkturen fördjupades under årets andra kvartal, enligt SCB. Samtidigt har inflationen minskat tydligt och reallönerna ökat under sommarmånaderna. Tillsammans med förväntningar på ytterligare räntesänkningar under året börjar så väl hushåll som företag vädra morgonluft.

Konjunkturinstitutet har konstaterat att Riksbanken bör öka takten för räntesänkningar. Deras bedömning är att styrräntan bör sänkas till 3 procent till slutet av 2024. Före sommaren nästa år bör, enligt bedömningen, styrräntan vara nere på 2,25 procent. Riksbanken öppnar för en ökad sänkningstakt under året och skriver i sitt pressmeddelande "Om inflationsutsikterna står sig kan styrräntan sänkas ytterligare två eller tre gånger i år.".

Inflationstakten i juli påverkades, precis som under tidigare månader, framförallt av ökade boendekostnader. Stigande räntekostnader, hyreshöjningar och avgifter för bostadsrätter drev på medan lägre elpriser mildrade, jämfört med samma period förra året.

- Trots ett något högre inflationsutfall än förväntat är de flesta överens om att dagens sänkning var given på förhand. Vi konstaterar också att boendekostnaderna fortsätter vara det största bidraget till den nuvarande inflationstakten.

Hushållens förtroende för ekonomin stärktes ytterligare under sommaren. Konfidensindikatorn har stigit tio månader i rad, även om höjningen avtagit något på sistone. Fler hushåll uppger att de planerar större investeringar, exempelvis bilinköp, framöver. Något som sänder positiva signaler. Men andelen hushåll som bedömer det som troligt att de kommer köpa ny bostad de närmaste 12 månaderna är fortsatt betydligt lägre än vanligt. Detsamma gäller för hushållens planer att renovera.

Bygg- och anläggningsföretagen ser något ljusare på framtiden. Anställningsplanerna och omdömet om orderstocken är fortfarande mer pessimistisk än normalt. Byggförväntningarna under de tre kommande månaderna är för första gången sedan juni 2022 högre än normalt, vilket pekar på att husbyggarnas optimism har ökat.

- På det stora hela är det en ljusning i ekonomin. Det finns signaler om att inflationsläget stabiliserat, och med sjunkande räntor ser vi nu fram emot att regeringen gör allvar av flera satsningar för att också vända på det låga bostadsbyggandet i samband med att höstbudgeten presenteras, säger Simon Imner.

  Juni 2024 Juli 2024 Augusti 2024
Styrränta 3,75 3,75 3,50
Inflation, KPIF 1,3 1,7 *
Inflation, KPI 2,6 2,6 *
Konfidens Hushåll 93,7 96,6 *
Konfidens Bygg och anläggning 96,8 96,6 *
Siffrorna som rapporten baseras på

TMF:s Bostads- och bygglägesrapport baseras på siffrorna som redovisas ovan och är tänkt att vara en kommentar på det ekonomiska läget med ett särskilt branschperspektiv och bostadsbyggarfokus. Nyckeltalen som valts ut är särskilt relevanta i och med dess stora inverkan på bostadsmarknaden ur ett hushållsperspektiv såväl som ett företagsperspektiv. Konsumentprisindex, KPI, beräknas av SCB och visar hur konsumentpriserna i genomsnitt utvecklar sig för den privata inhemska konsumtionen. KPI är det index som åsyftas när man pratar om inflationen. Konsumentprisindex med fast ränta, KPIF, är ett mått på inflationen som exkluderar effekten av förändrade räntesatser. KPIF är en målvariabel Riksbanken använder när de beslutar om styrräntans nivå. Konjunkturinstitutets konfidensindikatorer sammanfattar hushållens syn på sin egen ekonomi respektive svensk ekonomi, samt situationen och förväntningarna i en viss bransch eller sektor. 

Återstående räntebesked från Riksbanken 2024:

• 25 september
• 7 november
• 19 december

I samband med dessa kommer TMF med sammanställningen Bygg- och bostadslägesrapport.

Därför gör TMF detta

Som ett led i utvecklingen av opinionsbildningsarbetet lanserar TMF en ny sammanställning av relevanta bostadsindikatorer som publiceras i samband med Riksbankens räntebesked. Utgångspunkten är ett antal prognoser och nyckeltal som utgör underlag för en analys av läget för bostadsbyggandet här och nu. 

- Vi har redan idag ett brett utbud av både medlemsstatistik och prognoser, men givet hur bostadsmarknaden utvecklats ser vi också ett behov av att regelbundet bistå våra medlemmar, men även andra intressenter, med en regelbunden analys utifrån andra aktörers sammanställningar, säger Alexandra Hernadi, kommunikationschef.