NYHET - PRISER & UTMÄRKELSER

IKEA förvärvar Möbeldesignmuseet

Möbeldesignmuseum, grundat av årets hederspristagare på TMF:s Novagala Lars Bülow och Kersti Sandin Bülow, förvärvas av IKEA. Det blev officiellt på tisdagsmorgonen. Lars Bülow har länge arbetat för att museet ska kunna fortsätta drivas - och är nöjd nu när allt är klart.

20 augusti 2024
Nova pristagare
Foto: Christian Gustavsson

Paret Bülow prisades på TMF Nova 2024 med priset ”Årets Hedersnova” för sitt arbete med att främja svensk möbeldesign och erbjuda mötesplatser och plattformar för studenter såväl som producenter. Möbeldesignmuseet har varit just en sådan plattform. Samlingarna på museet har hyst över 1 200 unika möbler med objekt från över 400 designers och arkitekter världen över.

- Vi har haft två önskemål när vi sökt nya ägare, det ena är att det fortsatt ska vara tillgängligt för allmänheten och det andra har varit det täta arbetet med skolor och låga trösklar för tillgänglighet. Vår samling har varit inkluderande och gett möjligheten att komma nära för studenter, de har kunnat röra och mäta och så vidare. Det kommer den vara även i fortsättningen, säger Lars Bülow.

Hösten 2022 meddelades det att utställningen pausades och magasinerades för att i stället finnas tillgänglig digitalt. Då var det lokalkostnader som blev för höga.

- Vi stängde december 2022 och har sedan dess haft lite olika spår och fört diskussioner. IKEA har vi pratat med i ungefär ett år och det har varit en bra process. Sedan dess har utställningen stått skyddad och i samband med det har vi lanserat vår webb, en portal där vi haft samlingen och ytterligare möbler.

I och med förvärvet kommer samlingen, som hittills varit lokaliserad i Stockholm, i stället få en permanent plats i Älmhult - där IKEA har sitt hjärta.

- Samlingen kommer göras tillgänglig som ett fortsatt eget museum och drivas av deras destinationsbolag IKEA Älmhult som jobbat med att utveckla Älmhult som ort. Det ligger väldigt bra i närhet till Köpenhamn, Malmö och Lund. Jag hade gärna sett att vi kunnat fortsätta i Stockholm, men förutsättningarna fanns inte. Det kostade för mycket privat helt enkelt. Men ju mer jag tänker på det kommer det bli väl så bra!

Målsättningen är att utställningen ska öppna i Älmhult under 2025.