NYHET - HÅLLBARHET & MÖBLER

Ta hjälp av medlemsexklusiv guide för att tolka EUDR

EU:s avskogningsförordning, EUDR, börjar tillämpas den 30 december för alla träbearbetande företag - stora som små. Inom ramen för TMF:s samverkan med EFIC, den europeiska möbelorganisationen, har det tagits fram en omfattande medlemsexklusiv guide för att förbereda våra medlemsföretag på bästa sätt.

30 juli 2024
Substantiating Green Claims - 1600x900
Foto: TMF

- EUDR är mycket svårnavigerad och TMF arbetar därför tillsammans med EFIC för att tolka lagtexten och underlätta för våra medlemmar att förstå vad de behöver göra för att implementera lagstiftningen, säger TMF:s hållbarhetschef Robin Ljungar. Som ett led i detta publicerar vi nu exklusivt EFIC:s guide om EUDR som beskriver lagstiftningen och hur man som medlemsföretag kan förbereda sig. 

- Samtidigt pågår ett intensivt arbete att förmå EU-kommissionen att såväl skjuta upp tillämpningen som att justera lagstiftningen så den blir ändamålsenlig.

EFIC följer noga utvecklingen av EUDR, främst via EU:s Deforestation Platform som bland annat består av EU:s medlemsstater, NGO:er och industri/branschorganisationer. Plattformen identifierar bästa praxis och ger råd till EU-kommissionen vid utarbetandet av relevanta lagstiftningsförslag, politiska initiativ och delegerade akter.

EFIC samverkar även med andra branschorganisationer som representerar olika typer av råvaror, som faller under EUDR, för att ta upp oro över implementeringen med särskilt beaktande av kommissionens senfärdighet att tillhandahålla olika verktyg för industrin (informationssystem, rangordning av olika länders risknivåer, FAQ:s, vägledningar och vägledningsdokument m.m.). EFIC har vid upprepade tillfällen krävt att tidsfristen för genomförandet ska skjutas upp och att lagstiftningen modifieras så den blir mer ändamålsenligt.

Även om den framtagna EUDR-guiden fokuserar på möbel så är den allmängiltig även för andra produkter som TMF:s medlemmar tillverkar och vi rekommenderar alla medlemsföretag att ta del av den.

Guiden kommer att uppdateras löpande under hösten i takt med förtydliganden gällande EUDR-lagstiftningen. Observera att den endast är avsedd för medlemsföretag och därmed inte får spridas till externa parter.

Här kan du som medlemsföretag ladda ner EFIC:s guide om EUDR