NYHET - NÄRINGSPOLITIK

Förslaget: Bygg blandat - fler trädgårdsstäder i förorterna

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, lyfter på DN Debatt den roll som trädgårdsstäder kan ha för att skapa balans i samhällsplaneringen. Genom att lyssna och bygga bostäder där folk faktiskt vill bo kan man planera och upprätta områden där människor trivs, snarare än att bygga kvantitativt för att nå politiska mål, argumenterar Hans Lind.

22 juli 2024
Trädgårdsstaden
Foto: TMF

I debattartikeln, som bland annat hänvisar till TMF:s rapport ”Trädgårdsstaden – En hållbar stadsmiljö”, lämnar professor Hans Lind två förslag om att pågående och framtida byggprojekt bör planeras med blandad bebyggelse i form utav trädgårdsstäder.

- Det kommer många tecken på att behovet av trädgårdsstäder börjar få fäste. Ett strålande betyg för TMF:s påverkansarbete, säger TMF:s bostadspolitiska expert Gustaf Edgren som särskilt ser fram emot regeringens nyligen utsedda småhuskommissionär Stefan Attefalls kommande arbete.

Som en del i TMF:s arbete att lyfta fördelarna med trädgårdsstäder presenterades tidigare i våras ett förslag på en trädgårdsstad i Botkyrka för ledande politiker i kommunen. Ett konkret förslag på hur konceptet kan omsättas i praktiken.

- Det behövs ett helhetsgrepp på hur vi kan få fram fler småhus i form av trädgårdsstäder runt om i landet. Det handlar om allt från att minska regelbördan för företag och privatpersoner, att se över finansieringen för att fler ska ha möjlighet att äga sitt boende och att utvärdera kommunens arbete i att tillgängliggöra mark. Vi ser fram emot fortsatta diskussioner med regeringen, säger Gustaf Edgren.