NYHET - EU & HÅLLBARHET

EUDR börjar gälla för alla TMF-företag från 30 december 2024

Det har kommit förtydligad information från Skogsstyrelsen - den myndighet som är ansvarig för implementeringen av EU:s nya avskogningsförordning, EUDR: EUDR gäller för alla TMF:s medlemsföretag från den 30 december 2024, och inte 1 juni 2025 för små/mikro-företag som tidigare kommunicerats.

1 juli 2024
Träd
Foto: Pixabay

Skogsstyrelsen, har publicerat följande förtydligande på sin webbplats.

”För företag som använder träbaserade produkter i sin verksamhet gäller förordningen redan från och med den 30 december 2024 oavsett företagets storlek och när det etablerades, men hur förordningen ska tillämpas beror på när träråvaran producerades och när den omsattes första gången på EU:s inre marknad.”
Läs mer

Tidsfristen den 30 juni 2025, som nämns i lagstiftningen för små/mikro-företag, gäller alltså inte för träbaserade produkter utan endast för produkter tillverkade av nötkreatur, kakao, kaffe, palmolja, gummi eller soja. För några få träprodukter som inte omfattas av EUTR kvarstår tidsfristen för små/mikro-företag enligt artikel 38(3) i lagstiftningen.

Följaktligen innebär detta att alla TMF:s medlemsföretag, som hanterar träprodukter, måste implementera och följa EUDR redan från och med 30 december 2024 oavsett storlek på företag (stora, medel, små, mikro).

TMF arbetar kontinuerligt med att analysera EU:s nya avskogningsförordning EUDR, och vi uppdaterar regelbundet information på vår speciella EUDR-sida på vår webbplats - allteftersom vi får mer klarhet kring lagstiftningen.

TMF:s EUDR-sida

 

EU:s definition angående företagsstorlek
  • Mikroföretag - Företag med färre än 10 anställda och en årsomsättning (det belopp som tas under en viss period) eller balansomslutning (en deklaration över ett företags tillgångar och skulder) som understiger två miljoner euro.
  • Små företag - Företag med färre än 50 anställda och en årsomsättning eller balansomslutning som inte överstiger 10 miljoner euro.
  • Medelstora företag - Företag med färre än 250 anställda och en årsomsättning som inte överstiger 50 miljoner euro eller en balansomslutning som inte överstiger 43 miljoner euro.
WEBBINARIUM: Hur påverkas du av EU:s nya avskogningsförordning?