NYHET - KOLLEKTIVAVTAL OCH LAGAR, LÖN OCH ERSÄTTNINGAR & AVTAL 2025

Avtal 2025: ”Vi behöver en lönebildning där vi inte möter framtidens utmaningar med för tung ryggsäck”

Förberedelserna inför nästa avtalsrörelse är i full gång – inklusive argumentation mellan industrins parter om lönebildning och, inte minst, löneutrymmet. TMF:s förhandlingschef Anna Freij betonade i en debattartikel förra veckan vikten av ”att fortsätta på den ansvarsfulla vägen”. Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna, är inne på samma linje i en kommentar till Ekonomiekot.

31 juli 2024
Per Widolf - förhandlingschef, Industriarbetsgivarna
Per Widolf - förhandlingschef, Industriarbetsgivarna Foto: Industriarbetsgivarna

- Vi strävar efter att återgå till någon form av normalläge, där vi inte är inne i en inflationschock, där vi inte är inne i en pandemichock, utan där vi har ett normalt läge, en långsiktighet, en stabilitet, och en lönebildning där vi inte möter framtidens utmaningar med för tung ryggsäck.

Fack och arbetsgivare inom industrin gör inte oväntat olika bedömningar av löneutrymmet inför de stundande avtalsförhandlingarna där industrifacken ser en återgång till reallöneökningar som det stora målet. Deras högre krav på löneökning de senaste åren är en uppväxling som kommer att ligga kvar menar IF Metalls vice ordförande Tomas With – med betoning på aspekterna av reallönefall, dvs att priserna stigit mer än lönerna och att köpkraften minskat.

Varken fack eller arbetsgivare vill ange några nivåer inför den utväxling av krav som sker i december.

Från arbetsgivarsidan menar Per Widolf att det är den svaga kronan som ligger bakom att svensk industri inte har tappat mer under lågkonjunkturen.

- Vi har klarat oss hyfsat igenom den senaste perioden, främst för att vi har haft en svag utveckling av vår valuta. Och det är inte ett hållbart sätt att bygga lönebildning på, säger han till Ekonomiekot.

Ekonomiekot - 30 juli 2024 (startar 0,40 in i programmet) 

TMF inför Avtal 2025: "Vi måste fortsätta på den ansvarsfulla vägen