NYHET - HÅLLBARHET

TMF nyblivna medlemmar i PEFC Sverige

TMF har nyligen blivit invalda som medlemmar i PEFC Sverige. PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) är ett internationellt system för certifiering av hållbart skogsbruk som främjar ekologiskt, socialt och ekonomiskt ansvarsfull skogsförvaltning. ”Medlemskapet i PEFC ger oss en större möjlighet att påverka och stödja hållbart skogsbruk och vi stärker trä- och möbelindustrins hållbarhetsprofil”, säger TMF: s hållbarhetschef Robin Ljungar.

19 juni 2024
Wood
Foto: Pixabay

- PEFC-certifiering innebär att skogsförvaltningen uppfyller strikta krav på bevarande av biologisk mångfald, ekologiska processer, arbetarnas rättigheter och skogsägarnas ekonomiska bärkraft, utvecklar Robin Ljungar. Detta är i linje med TMF:s mål att främja en hållbar och ansvarstagande trä- och möbelindustri. PEFC:s globala närvaro och erkännande ger våra medlemmar trygghet och säkerhet när de köper träråvaror, särskilt från marknader utanför EU där lagstiftningen kan vara mindre stringent.

TMF är även medlemmar i FSC Sverige (Forest Stewardship Council) sedan 2022 - en annan aktör som uppmuntrar till ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar. Robin Ljungar betonar hur central trä är som råvara för TMF:s medlemmar och att det är avgörande att säkerställa att denna råvara kommer från hållbart brukade skogar, och att den är spårbar.

Detta är särskilt viktigt i en tid när efterfrågan på hållbara och klimatsmarta material ökar.

- Genom vårt medlemskap i PEFC kan TMF även delta aktivt i utvecklingen av certifieringssystemet, säkerställa att det fortsätter att möta våra medlemmars behov och att det anpassas efter de ökande förväntningarna på hållbarhet. TMF:s engagemang i PEFC är en viktig del av vår strävan att stödja våra medlemmar i att erbjuda hållbara lösningar och att stärka trä- och möbelindustrins hållbarhetsprofil.

PEFC Sverige ser också stora möjligheter med att ha fått med Trä- och Möbelföretagen, TMF, som medlem.

- Detta stärker både PEFC och TMF i vårt gemensamma arbete för hållbara produkter och ett hållbart skogsbruk, menar vd:n Christina Lundgren. Som ett certifieringssystem för skogsbruk med rötterna i familjeskogsbruk och småföretagande känner vi också ett starkt släktskap med TMF:s medlemsbas. Det finns många utmaningar för skogen och för de träbaserade produkterna och vi tror att vi tillsammans kan hjälpas åt att utveckla skogsbruket, ge stöd till de företag som vill använda hållbart producerade skogsprodukter och även stöd och hjälp för att uppfylla olika regelverk.

Mer om PEFC Sverige

Svenska PEFC