NYHET - KOMPETENSFÖRSÖRJNING & TRÄHUS

”Oerhört lägligt” - EU-medel till viktigt trähusprojekt som ska stärka kompetensförsörjning

”Trähusindustrin 2030”, som organiseras av Träcentrum Nässjö, är ett av de utvecklingsprojekt i Jönköpings län som beviljats medel från EU-fonder – i sitt arbete med att stärka branschens kompetensförsörjning. Den ekonomiska stöttningen är oerhört välkommen just nu, enligt TMF:s kompetensförsörjningsexpert Henrik Smedmark.

17 juni 2024
Husproduktion,  Värö
Foto: Derome

De senaste årens lågkonjunktur inom trähusbranschen har lett till att mycket kompetens gått förlorad genom såväl varsel som uppsägningar. Därför står nu projektet ”Trähusindustrin 2030”, via Träcentrum Nässjö, redo att itu med en av branschens stora utmaningar de kommande åren. Genom kompetensutvecklande insatser vill Träcentrum stötta företag för att snabbt kunna öka produktionskapaciteten när efterfrågan av nyproducerade bostäder ökar.

- Projektet är oerhört angeläget – i en tid när trähusbranschen kommer att ha stora utmaningar för att hitta kompetens, säger Henrik Smedmark. De extra EU-medlen kommer också extremt lägligt just nu när vi ser att trähusindustrin bottnar, förhoppningsvis är på väg att vända trenden och behöver hitta anställda för att möta en successivt ökande efterfrågan.

Ekonomiskt delar ”Trähusindustrin 2030” på drygt 15 miljoner från europeiska socialfonden (ESF+) - tillsammans med två andra projekt som ska verka för stärkt kompetensförsörjning i länet.
Totalt delar EU-fonderna ut 70 miljoner till olika utvecklingsprojekt i Jönköping de kommande tre åren.

Läs mer om vilka projekt som beviljats medel

Om Träcentrum Nässjö
Stiftelsen Träcentrum Nässjö har funnits i 30 år och bildades 1991. Anläggningen i Nässjö, som stod klar 1995, är idag en mötesplats för utbildning och konferenser. 
Idén med Träcentrum bygger på samverkan där man tillsammans med företag, högskolor, branschorganisationer, och myndigheter skapar nätverk och blir en aktör för träindustrins utveckling. Målet är att, på olika nivåer, erbjuda det som branschen efterfrågar inom såväl kompetens- som företagsutveckling.