TMF tar tempen inför EU-valet: Liberalerna
Den 9 juni är det dags för EU-valet där det åter är dags att välja nya EU-parlamentariker på en femårsperiod. För många av TMF:s medlemmar är det som händer i Bryssel avgörande för det dagliga arbetet - därför tar TMF nu tempen på vad partiernas toppolitiker tycker om branschspecifika frågor i en valenkät. Alla riksdagspartier har fått samma frågor skickade till sig, näst på tur är Liberalernas Karin Karlsbro.
Vad är avgörande för att främja den cirkulära ekonomin som del av den gröna omställningen (till exempel avseende uttag av råvaror, hantering av avfall och minskat utsläpp av växthusgaser)?
- Under den senaste mandatperioden har jag varit med och lett förhandlingarna kring EU:s nya batteriförordning. Förordningen skapar bättre förutsättningar för tillverkning av batterier inom EU samtidigt som hållbarhetsperspektivet inkorporeras i hela livscykeln – från råvara till återvinning och återbruk. För att främja den cirkulära ekonomin vill jag nästa mandatperiod fortsätta driva på för lagstiftning inom flera områden som både stärker EU:s industri- och innovationskraft och samtidigt möjliggör hållbar produktion och återbruk.
Högt ställda hållbarhetskrav på EU-nivå är en utmaning för många små och medelstora företag. Hur vill du verka för att underlätta för dessa företag att lyckas leva upp till kraven?
- Jag och Liberalerna går till val på en politik som förenar tillväxt och hållbarhet. För att den gröna omställningen ska lyckas måste politiken och näringslivet samspela. EU är idag världens viktigaste miljö- och klimatorganisation och i Europa återfinns tusentals världsledande gröna företag som möjliggör klimatomställningen. Det är mycket positivt för vår konkurrenskraft. Däremot måste politiken kunna särskilja mellan stora multinationella företag och små och medelstora företag när det kommer till kravställningen. EU:s lagstiftning bör därför utformas på sätt som inte skapar onödigt regelkrångel för Europas företagare och små och medelstora företag ges tydliga riktlinjer för vad som gäller.
På vilket sätt planerar du att föra en politik som främjar hållbara råvaror som exempelvis trä?
- Jag har under den gångna mandatperioden jobbat med avskogningsfrågor och hur EU kan arbeta för att minska illegal avskogning utomlands. När avskogningsförordningen nu träder i kraft vill jag följa implementeringen så att vi får en effektiv lagstiftning på plats som faktiskt bidrar till att produkter som orsakar avskogning inte ska få säljas på den europeiska marknaden. Genom att tvinga aktörer som bidrar till avskogning till att ställa om skapar vi bättre förutsättningar för trä- och möbelföretag att vara en del av den gröna omställningen.
På vilket sätt planerar du att på EU-nivå främja tillväxt och konkurrenskraft hos svenska företag?
- Sverige och Europas främsta konkurrensfördelar är spetskompetens, innovationsvilja och grön teknologi. I Europaparlamentet vill jag föra en politik som gynnar innovation och som skapar goda förutsättningar för företag att etablera sig, på så sätt kan EU:s industri få en nyckelroll i omställningen till en grön cirkulär ekonomi. EU:s inre marknaden är en innovationsmotor och EU:s vassaste verktyg på den globala spelplanen. De hinder som kvarstår för att säkra fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer måste rivas. Varken företag eller arbetstagare ska behöva brottas med 27 olika regelverk och därför behövs fler harmoniserade regler. Genom att fortsätta harmonisera EU:s inre marknad och sätta långsiktiga gemensamma spelregler för den gröna omställningen skapar vi förutsättningarna för att nå nettonollutsläpp samtidigt som Europas tillväxt ökar och konkurrenskraften stärks.