NYHET - HÅLLBARHET, KOMPETENSFÖRSÖRJNING & BYGGANDE

Industriell symbios för snabbare omställning

Hållbar omställning, branschöverskridande samarbeten och kompetensförsörjning. Det var några av de ämnen som togs upp på seminarier där TMF medverkade under Almedalsveckan.

27 juni 2024
Robin Ljungar, TMF:s hållbarhetschef, på Stadsutvecklingsdagarna i Almedalen 2024.
Robin Ljungar, TMF:s hållbarhetschef, på Stadsutvecklingsdagarna i Almedalen 2024. Foto: TMF

Att ställa om produktion och affär är en konstant utmaning för företagen - trots att många av TMF:s medlemsföretag är ledande inom cirkulär affärsutveckling.
Och man ska inte underskatta de svårigheter det innebär, påpekar Robin Ljungar, TMF:s hållbarhetschef, som medverkade på de så kallade Stadsutvecklingsdagarna i Almedalen tillsammans med bland annat medlemsföretaget Obos.

-Vi ser ju en tsunami av regleringar från EU, många med bra intentioner. Men för många av våra medlemsföretag blir det en tuff regelbörda, ofta förknippade med stora utmaningar.

Han lyfter särkilt vikten av industriell symbios - att hjälpas åt för att främja omställningen.

Robin Ljungar, TMF:s hållbarhetschef, på Stadsutvecklingsdagarna i Almedalen 2024.
Förbättrade lösningar är till gagn för hela branschen. Industriell symbios handlar inte bara om samarbeten mellan företag utan även mellan bransch och akademi, vi har flera medlemmar som är involverade i olika forskningsprojekt.
- Robin Ljungar, TMF

Representanter från Obos, Skanska och Eon påpekade även att konsumenterna i allra högsta grad är delaktiga i omställningen och ställer krav på cirkulära produkter och energieffektiva lösningar.

Även på ett seminarium arrangerat av TMF:s medlemsföretag Modexa var budskapen desamma när man diskuterade hur branschen gemensamt kan främja återbruk vid renovering och underhåll.

- Ett stort problem är det stelbenta regelverket och att bruksvärden beräknas utifrån gamla modeller, säger Torgny Hellberg, vd på Modexa.

Han får medhåll av Robin Ljungar som också deltog i panelen.

- Branschen måste få incitament att slipa gammal parkett och inte lägga nytt billigare ovanpå.

Även kompetensförsörjning var ett ämne för TMF:s del i Almedalen. Industrirådet, där TMF ingår tillsammans med resten av industrins parter, diskuterade näringslivets återkommande behov av kompetensförsörjning under rubriken Industrin ska växa – men var är tillväxten i kompetens? Industrirådet består av industrins fem fackförbund och elva arbetsgivar- och branschorganisationer.

Här kan du se intervjuer med de medverkande och seminariet i sin helhet: