”Dörr- och fönsterbyte kan ge kostnadsbesparing på 350 miljoner kronor”
Det finns ett stort behov av att energirenovera det svenska beståndet av flerbostadshus. Genom att se över ytterskalet och byta ut fönster och dörrar finns betydande ekonomiska och klimatmässiga vinster att göra. "Det handlar om en kostnadsbesparing på cirka 350 miljoner kronor i minskad energiförbrukning om året", säger Martina Hallgren på Trä- och Möbelföretagen, TMF.
Text: Frida Henke
Det finns en stor mängd flerbostadshus i Sverige som inte håller måttet gällande energiprestanda. Enligt Statistiska centralbyrån handlar det om 320 000 lägenheter som har ett stort behov av renovering – bara inom det så kallade miljonprogrammet. Samtidigt uppger Sveriges Allmännytta i sin senaste rapport att det för deras medlemsföretag allt som allt rör sig om cirka 596 000 lägenheter som har stort, eller mycket stort, behov av renovering.
– Det finns ett uppdämt behov av energirenoveringar. Dessutom måste vi nu möta det nya energiprestandadirektivet från EU som säger att vi måste öka energirenoveringstakten för en minskad genomsnittlig energiförbrukning på 16 procent för bostadshus till 2030, säger Martina Hallgren, projektledare för dörrar, fönster, golv och trappor på Bransch & näringspolitik TMF.
För att minska klimatavtrycket måste de byggnader som drar mest energi därför få ett nytt energieffektivt klimatskal.
- Det handlar om tilläggsisolering, byte av tak, fönster och dörrar. Det behövs flera åtgärder för att få full effekt, men bara genom att byta fönster och dörrar kan du minska det totala energibehovet med upp till 15 procent. När vi har räknat på det ser vi att det motsvarar cirka 350 miljoner kilowattimmar per år eller 18 000 villors årliga energiförbrukning, säger Martina Hallgren.
Det innebär att om alla flerbostadshus med renoveringsbehov i Sverige skulle byta fönster och dörrar skulle det ge ett minskat CO2-avtryck med cirka 35 000 ton per år – avtrycket för nyproduktionen inkluderat.
För att sätta det i relation motsvarar det en kostnadsbesparing på cirka 350 miljoner kronor i minskad energiförbrukning om året eller utsläpp från cirka 35 000 personbilar per år.
- Martina Hallgren, TMF
För att uppnå bäst resultat är det även viktigt att välja fönster och dörrar av god kvalitet. I Sverige har tillverkningen präglats av vårt kärva klimat och skiftande väderlek, något som lärt svensk dörr- och fönsterindustri att producera fönster och dörrar där alla efterfrågade och viktiga egenskaper följer med på köpet.
Eftersom regler och lagstiftning dessutom ändras i snabb takt på området nätverkar branschen, genom bland andra TMF, för att tillsammans kunna bevaka och följa ny lagstiftning samt kunna ge stöd om lämpliga produkter till fastighetsägare. Det berättar Maria Hallebo, produktchef på Diplomat Dörrar samt representant för svensk fönster- och dörrindustri, när hon visar runt på dörrfabriken i Bankeryd.
När man byter till moderna, kvalitativa fönster och ytterdörrar ger det inte bara minskad energiförbrukning, utan också en säkrare produkt gällande personskydd som samtidigt är tätare mot både fukt, luft och ljud.
- Maria Hallebo, Diplomat Dörrar
- Många gånger är det också en snygg och underhållsfri produkt med lång livslängd. I tillägg till det ökar det här såklart fastighetsvärdet.
Den inhemska tillverkningen kännetecknas av flexibilitet och hög kapacitet att kunna möta kundernas specifika önskemål om produkternas utformning och egenskaper. Dessutom ligger branschen i framkant när det gäller att arbeta hållbart, både när det gäller material och cirkulära affärsmodeller.
– I Sverige har vi en lång och stark tradition av att tillverka fönster och dörrar av trä och vi kompromissar inte. Det är en modern tillverkningsindustri, vi verkar på den lokala marknaden och förstår vad som krävs. Det lägger vi in i vår produkt och på så vis så blir det en produkt med rätt kvalitet och moderna egenskaper. Det är ett signum för svensktillverkade fönster och dörrar, säger Maria Hallebo.
För TMF är det här en prioriterad näringspolitisk fråga. Förra året tog man därför fram en rapport om hållbar renovering i miljonprogrammet som visar att det kan bli en ytterligare klimatpåverkan på upp till 71 procent om man väljer fel material. Medan det som klimatsmart fastighetsägare går att minska sina utsläpp med kloka materialval.
– TMF:s påverkansarbete syftar till att underlätta för fastighetsägare att göra smarta val och visa vilken effekt det får för energiförbrukningen, klimatet – och för plånboken, säger Martina Hallgren.
Det finns ett stort uppdämt renoveringsbehov i svenska miljonprogramshus byggda mellan 1965 och 1974. Dessutom väntar ett EU-direktiv som kräver minskad energiförbrukning med 16 procent i bostadshus fram till 2030. Genom att byta fönster och dörrar går det att minska energibehovet med 15 procent. Något som både är bra för plånboken och klimatet, men det finns också fler skäl:
- Energibesparing: Byte till moderna energieffektiva fönster och dörrar kan minska det totala energibehovet upp till 15 procent, motsvarande ungefär 350 miljoner kilowattimmar per år eller en energiförbrukning för 18 000 villor.
- Klimat- och samhällsnytta: Det ger ett minskat CO2-avtryck på ca 35 000 ton/år vilket motsvarar en besparing på ca 350 miljoner kronor i minskad energiförbrukning, eller utsläppen från ca 35 000 personbilar per år.
- Långsiktig kostnadsminskning: Moderna fönster och ytterdörrar har lång livslängd och kräver minimalt med underhåll.
- Ökat fastighetsvärde: Moderna fönster och ytterdörrar av hög kvalitet bidrar till att öka fastighetens värde.
- Förbättrad boendemiljö: Moderna välisolerade fönster och ytterdörrar bidrar till en jämnare inomhustemperatur, förbättrad ljudisolering, inbrottssäkerhet och brandskydd.