NYHET - NÄRINGSPOLITIK, EKONOMI & KONJUNKTUR

TMF:s Bygg- och bostadslägesrapport: "Oförändrad styrränta - pressen ökar på reformer"

Efter den efterlängtade räntesänkningen senast valde Riksbanken som väntat att invänta Fed och den Europeiska Centralbanken och därmed avvakta innan fortsatta sänkningar meddelas. Något som sätter ytterligare press på bygg- och bostadspolitiska reformer inför höstens budget.

27 juni 2024
Simon Imner
Foto: Juliana Fälldin

Finansminister Elisabeth Svantesson förkunnade tidigare i veckan att kampen mot inflationen är vunnen. Det sjunkande inflationstrycket beror framför allt på sjunkande priser på energi och drivmedel. Däremot väntas den inhemska köpkraften vara fortsatt låg året ut på grund av minskad hushållskonsumtion och minskning av bostadsinvesteringar.

Det är en fortsatt hög press på hushållen med höga ränteutgifter, samtidigt har vi en byggsektor som fortsatt befinner sig i ett kristillstånd. För att motarbeta detta krävs åtgärder för att kicka igång byggandet och behålla personal.

- Svenskarnas husdrömmar väntar på att slå in. I två år har inflationsbekämpningen varit den främsta ursäkten för att inte genomföra nödvändiga strukturreformer på bostadsmarknaden. När kampen mot inflationen nu är vunnen förväntar vi oss därför rejäla satsningar från regeringen för att bedriva riktig bygg- och bostadspolitik, säger TMF:s näringspolitiska expert Simon Imner.

TMF har tidigare framfört förslag på konkreta insatser för att stimulera byggandet i Sverige. Höstens budget behöver innehålla flera av dessa, som ett höjt bolånetak och rimliga amorteringskrav, om vi på allvar ska vända på den negativa trenden.

- Ett höjt bolånetak skulle framför allt gynna förstagångsköpare, och en lättning av amorteringskravet skulle ge nödvändigt andrum för många pressade barnfamiljer som köpt lägenhet de senaste fem åren. För att ge ytterligare skjuts i byggandet kan stämpelskatten sänkas tillfälligt, på så sätt ökar vi rörligheten.

De senaste förtroendesiffrorna för ekonomin, KI:s konfidensindikator, visar att bygg- och anläggnignsverksamhetens konfidens sjunker något i maj. Där väntas minskade anställningssiffror och ett försämrat nulägesomdöme om orderstocken, samt en otillräckligt efterfrågan ligga till grund. En positiv signal är dock att fler företag förväntar sig en ökning av byggandet framöver.

Vad gäller konfidensindikatorn för hushållen steg den positiva andan även i maj för den åttonde månaden i rad. Hushållen påvisar en positiv syn på sin ekonomi jämfört med för ett år sedan. Det är framför allt hushållens tveksamhet kring kampitalköp som tynger den samlade synen på hushållens egna ekonomi. Synen på ekonomin i Sverige har blivit bättre de senaste tolv månaderna men är fortsatt negativ. Däremot är förväntningarna på ekonomin om ett år framåt betydligt mer optimistiska än normalt.

  April 2024 Maj 2024 Juni 2024
Styrränta 4,0 3,75 3,75
Inflation, KPIF 2,3 2,3 *
Inflation, KPI 3,9 3,7 *
Konfidens Hushåll 88,9 91,3 *
Konfidens Bygg och anläggning 96,8 95,4 *
Siffrorna som rapporten baseras på

TMF:s Bostads- och bygglägesrapport baseras på siffrorna som redovisas ovan och är tänkt att vara en kommentar på det ekonomiska läget med ett särskilt branschperspektiv och bostadsbyggarfokus. Nyckeltalen som valts ut är särskilt relevanta i och med dess stora inverkan på bostadsmarknaden ur ett hushållsperspektiv såväl som ett företagsperspektiv. Konsumentprisindex, KPI, beräknas av SCB och visar hur konsumentpriserna i genomsnitt utvecklar sig för den privata inhemska konsumtionen. KPI är det index som åsyftas när man pratar om inflationen. Konsumentprisindex med fast ränta, KPIF, är ett mått på inflationen som exkluderar effekten av förändrade räntesatser. KPIF är en målvariabel Riksbanken använder när de beslutar om styrräntans nivå. Konjunkturinstitutets konfidensindikatorer sammanfattar hushållens syn på sin egen ekonomi respektive svensk ekonomi, samt situationen och förväntningarna i en viss bransch eller sektor. 

Återstående räntebesked från Riksbanken 2024:

• 20 augusti
• 25 september
• 7 november
• 19 december

I samband med dessa kommer TMF med sammanställningen Bygg- och bostadslägesrapport.

Därför gör TMF detta
Tuffa tider kräver extra insatser

Som ett led i utvecklingen av opinionsbildningsarbetet lanserar TMF en ny sammanställning av relevanta bostadsindikatorer som publiceras i samband med Riksbankens räntebesked. Utgångspunkten är ett antal prognoser och nyckeltal som utgör underlag för en analys av läget för bostadsbyggandet här och nu. 

- Vi har redan idag ett brett utbud av både medlemsstatistik och prognoser, men givet hur bostadsmarknaden utvecklats ser vi också ett behov av att regelbundet bistå våra medlemmar, men även andra intressenter, med en regelbunden analys utifrån andra aktörers sammanställningar, säger Alexandra Hernadi, kommunikationschef.