NYHET

Svenska modulhus i amerikanskt blickfång

De senaste årens ökade fokus på industriellt byggande i Sverige har gett ringar på vattnet. Nyligen har en av världens största dagstidningar, New York Times, uppmärksammat svensk trähusindustri och ställer sig nu frågan om svensk innovation och hållbarhet är lösningen på USA:s växande bostadsbrist.

12 juni 2024
Foto: TMF

Den amerikanska bostadsbristen har varit ett problem i decennier, och det behövs miljontals nya bostäder runt om i landet. Nu har USA vänt sina blickar mot Sverige, mer specifikt mot Norrbotten. I Piteå finns nämligen Lindbäcks Bygg, och i fjol fick man besök av amerikanska byggare och forskare - och en journalist från New York Times.

- Det är väldigt roligt att bli uppmärksammade på det sättet, säger Stefan Lindbäck som är delägare i företaget till Sveriges Radio och fortsätter:

- Det är bra för rekryteringen i byggindustrin, ungdomar kan se detta och söka sig till utbildningar som gör att man kommer in i branschen.

Det är främst företagets arbete med industriellt byggande som väckt intresset från andra sidan Atlanten. Detta ledde sedan till ett uppslag och en lång artikel där arbetet med modulbaserat byggande föreslås som en lösning på USA:s bostadsbrist.

Förutom Lindbäcks arbete uppmärksammas även Sara Kulturhus, den prisbelönta träbyggnaden i centrala Skellefteå, som byggdes med modulärt tänk. Det är produktivitetsökningen, snarare än priseffektiviteten, som lyfts fram av New York Times som en av styrkorna med modulärt byggande.

När produktiviteten sätts i fokus byggs fler långsiktigt hållbara bostäder snabbare är slutsatsen, en sedan länge känd sanning på andra sidan Atlanten.

Hela artikeln I New York Times finns att läsa här.