NYHET - ÅRSMÖTE

TMF:s årsmöte 2024: Vår hjärna – i framtid och dåtid

En framtida kamp mot en artificiell motsvarighet, och samtidigt en hjärna som är präglad av evolutionens förutsättningar, där motion såväl kan stimulera som förbättra minnet. Hjärnans olika perspektiv och utmaningar stod i fokus när TMF höll sitt årsmöte i Stockholm den 15 maj med rekordantalet 180 deltagare. Fredrik Löfgren, med OS-guld i robotik, samt tv-aktuelle Anders Hansen, författare och specialistläkare i psykiatri, föreläste och dessutom innehöll dagen branschgruppsmöten, middag samt prisutdelning i TMF Nova där fyra välförtjänta vinnare korades.

16 maj 2024
Anders Hansen, TMF:s årsmöte 2024
Anders Hansen, TMF:s årsmöte 2024 Foto: Christian Gustavsson

Är robotar och AI ett hot eller möjlighet? Med den ganska provocerande rubriken inledde Fredrik Löfgren föreläsningspasset under TMF:s årsmöte 2024.

AI-forskaren och ”robotnörden”, som har ett obestämt antal robotar hemma, lyfter gärna fram de tekniska aspekter som AI-generationen redan bidragit till. Det är en utveckling som redan är långt gången och som är omöjlig att stoppa.

Fredrik Löfgren, AI-forskare/robotnörd - TMF:s årsmöte 2024.
Man måste samtidigt vara medveten om att det finns stora risker med AI. Såsom desinformation och kompetensförsörjning. Jag vill gärna ge en balanserad bild. Man måste vara medveten om riskerna, men samtidigt se att det kan gynna mänskligheten. 
- Fredrik Löfgren
 

Enligt Fredrik Löfgren kommer AI att påverka samhället lika mycket som elektrifieringen, dock med skillnaden att det inte är muskler som ersätts av verktyg utan mänsklig intelligens som ersätts av artificiell intelligens – vilket inte minst kommer märkas inom tjänstemannasidan.
Och – i den artificiella kapplöpningen kommer vi att bli omsprungna:

- Vårt biologiska kranium – uppbyggda av kemiska hjärnsubstanser – har begränsningar vilket en robot inte har. Med andra ord kan en robot bli mer intelligent än en människa.

"Fysisk aktivitet är det viktigaste du kan göra för din hjärna"

En halvtimme senare satte psykiatrikern, författaren och TV-programledaren Anders Hansen vår hjärna i ett helt annat historiskt perspektiv där han talade om det tydliga sambandet mellan regelbunden motion och möjligheter att bromsa försämringen av vår minneskapacitet, förbättra hanteringen av stress men även motverka depression. Något han utvecklat i boken ”Hjärnstark”.

Den ”dystra sanningen” är att minnet (via hjärnsubstansen hippocampus) krymper med 1 procent per år, efter ”peak:en” när man är 25-30 år. Regelbunden träning kan vända trenden, och hjälpa allmänna välmåendet på flera sätt.

- Fysisk aktivitet är det viktigaste du kan göra för din hjärna, sade Anders. Detta är urgammal kunskap som glömts bort. Det finns ”en gigantiskt outnyttjad potential” för stora målgrupper,

I evolutionens tidevarv lever vi fortfarande i den sista minuten (23.59) - om man ser utvecklingen som ett dygn – där våra hjärnor kognitivt är ganska oförändrade biologiskt.

- Motion är en återgång till den livsstil vi är utvecklade för, utvecklade Anders. Så när vi joggar 2024 tror hjärnan att vi ”springer för livet på savannen”.

Anders Hansen betonade att han inte vill att folk ska anmäla sig till långlopp alternativt göra en idrottslig storsatsning.

- Den stora vinsten är att få de som inte gör något att göra lite grand. Då vinner vi jättemycket för att få folk att må bättre.


TMF:s branschexperter hade fullt upp

Utöver föreläsningsdelen och mingel med nya eller välbekanta branschkollegor var det ett fullspäckat schema som väntade deltagarna under TMF:s årsmöte. Dagen inleddes med årsmöten för TMF:s branschgrupper där TMF:s branschexperter var fullt involverade att informera medlemmar inom dörrar & fönster, trappor, kök & bad, möbler samt trähus.

Robin Ljungar, hållbarhetschef, respektive Linda Lagerström, hållbarhetsspecialist, talade om senaste nytt när det gäller direktiv och regelverk från EU, FoU-teamet Olof Mundt Petersen och Anders Rosenkilde tog upp byggregler och tekniska rön, Henrik Smedmark lyfte utmaningarna inom kompetensförsörjning medan Simon Imner, näringspolitisk expert, berättade om TMF:s ökade fokus på politisk påverkan, inom områden såsom offentlig upphandling.

För personalchefsgruppen erbjöds en intressant föreläsning om hövlighet på arbetsplatsen med Dan Hasson, forskare och docent i folkhälsovetenskap.
Läs även – Mikael Damberg gästade trähusårsmötet

Under kvällens årsmiddag presenterades och firades pristagarna i årets TMF Nova, en branschutmärkelse – i fyra kategorier – som tilldelas medlemsföretag som är vägledande, ligger steget före och som kan inspirera andra genom sitt sätt att arbeta och tänka.

Årets TMF Nova-vinnare: 

  • Säters Snickerifabrik – kompetensförsörjning
  • Elitfönster – hållbarhet
  • BraHus – inspirerande generationsskifte
  • Lars Bülow och Kersti Sandel Bülow – Hedersnovan

Läs mer om TMF Nova och motiveringar

Claes Hansson omvald som styrelseordförande

Under TMF:s årsstämma 2024 blev det omval av Claes Hansson som styrelseordförande. Antalet nio ordinarie ledamöter, exklusive vd, behölls och stämman hade inga nyval.

TMF:s styrelsen 2024-2025